Egy 2013 óta inaktív bitcoin-tárca 750 bitcoint mozgatott meg 11 év kihagyás után

Egy 2013. május 20-án létrejött, több mint egy évtizede inaktív Bitcoin-tárca a közelmúltban 750 BTC-t mozgatott meg, amely az aktuális árfolyamon körülbelül 48 millió dollárt ér.

Újra aktív a régi bitcoin-tárca

A tárca 2013. május 20-án kezdett el bitcoint (BTC) gyűjteni, és egészen 2013 júniusáig folytatta a felhalmozást, majd befejezte aktivitását. Most azonban ismét működésbe lépett: 11 év után először 750 BTC-t mozgatott meg. Amikor a tulajdonos eredetileg megszerezte ezeket az érméket, a BTC értéke 122 és 104 dollár között mozgott, így a vagyon értéke körülbelül 91 500 dollár volt az érmék megvásárlása idején.

Az összeget szétosztották

A pénzt a tárca tulajdonosa három különböző tárcába osztotta szét: az egyikbe 748 BTC került, a másik két tárcába egyenként 1 BTC-t utaltak. Mindhárom utalás az eredeti legacy címről Bech32 címekre történt.

A pénz ezidáig háborítatlanul csücsült a tárcában, és nem nyúltak hozzá sem a 2013-as, sem a 2017-es vagy a 2021-es BTC bikafutamok alatt. Azáltal, hogy az elmúlt évek során nem nyúlt a bitcoinjához, a tulajdonos az amerikai dollárhoz képest 52 407%-os árfolyamnövekedést tapasztalt az elmúlt 11 évben. A 750 BTC csütörtöki átutalása a 853 870-es blokkmagasságon történt, és elsőként a btcparser.com fedezte fel a pénzmozgást.

Az inaktív tárcák jelentősége a kriptopiacon

Az ilyen régi és hosszú ideje inaktív tárcák hirtelen feléledése mindig nagy figyelmet kelt a kriptopiacon. Ezek az események nem csak azért fontosak, mert hatalmas összegekről van szó, hanem azért is, mert betekintést nyújtanak a Bitcoin korai befektetőinek stratégiáiba és motivációiba.

A Bitcoin piaci visszaesése közepette az ilyen mozgások különösen érdekesek, mivel felvetődik a kérdés, hogy a tulajdonos miért pont most döntött a BTC-k mozgatása mellett. Az ilyen tranzakciók mindig spekulációkat váltanak ki a többi piaci szereplő körében, és kérdéses, hogy ez a lépés milyen hatással lesz a Bitcoin jövőbeli árfolyamára és a kriptopiac egészére nézve.

Annyi viszont biztos, hogy a 2013-as évjáratú tárca értéke jelentősen megnövekedett a kezdetekhez képest, ami rendkívüli nyereséget jelent a tulajdonos számára.