Az EU létrehozná a „vagyonnyilvántartási” adatbázist a nyomonkövethetőségért

Az Európai Unió vagyonnyilvántartási irányelvei a pénzügyi átláthatóság, a korrupció elleni küzdelem és a pénzmosás megelőzése érdekében jöttek létre. Ezek az irányelvek szabályozzák, hogy a tagállamok hogyan vezessék nyilvántartásaikat, és hogyan biztosítsák, hogy ezek az információk elérhetők legyenek az illetékes hatóságok számára.

A polgári vagyon nyomonkövethetősége érdekében most az EU egy „vagyonnyilvántartási” adatbázist kíván létrehozni, ezzel leegyszerűsítve a folyamatot lakossági szinten is.

EU-s pályázat az áltáthatóság érdekében

Az Európai Unió központosított nyilvántartásának a létrehozásához egy pályázatot ír ki, melynek célja a pénzmosás és az adókerülés elleni küzdelem hatékonyságának a javítása a régióban. A „Megvalósíthatósági tanulmány az európai eszköznyilvántartáshoz” megvizsgálja a különböző forrásokból származó adatok gyűjtésének és összekapcsolásának a módjait, beleértve az ingatlannyilvántartásokat, a cégnyilvántartásokat, a tröszt- és alapítványnyilvántartásokat, valamint az értékpapír-tulajdonok központi létesítményeit.

Az EU által integrálni kívánt rendszer nyomonkövetné az eszközök tulajdonjogának az útját a tagállamokon belül. Az eszközök között olyan tételek foglalnának helyet, mint az ingatlanok, bankszámlák, értékpapírok, járművek, művészeti alkotások, nemesfémek és a digitális eszközök, mint a Bitcoin és a további kriptovaluták.

„Az adatgyűjtés és a nyilvántartások összekapcsolása az uniós jog egyik kulcsfontosságú eszköze, amely felgyorsítja az illetékes hatóságok pénzügyi információkhoz való hozzáférését és megkönnyíti a határokon átnyúló együttműködést. Ez a projekt különböző lehetőségeket vizsgál az információgyűjtésre egy vagyonnyilvántartás létrehozásához, amely később egy jövőbeli szakpolitikai kezdeményezésbe is bekerülhet.” – jegyezte meg az EU

Adatvédelmi aggályok

Az EU-ban számos adatvédelmi aggály merül fel a digitális korban, különösen az adatgyűjtéssel, adatkezeléssel és az adatvédelem biztosításával kapcsolatban. A személyes adatok gyűjtésére és kezelésére az EU GDPR-szabályokat határozott meg, melyek kiterjednek az adatbiztonságra, az adatok megosztására, az automatizált döntéshozatalra, a nemzetközi adattovábbításra és a gyermekek adatainak a védelmére.

Amennyiben a „vagyonnyilvántartási” terv előrehaladott állapotba kerül, az ismét komoly adatvédelmi aggályokat vethet fel. Az EU éppen ezért rámutatott, hogy a javasolt vagyonnyilvántartás nem vezetne be új adatvédelmi kérdéseket, mivel minden tagállam illetékes hatósága hozzáférne a meglévő adatokhoz.

A lehetséges adatvédelmi aggályok ellenére a megvalósíthatósági tanulmány és a globális jogalkotási folyamatok eredményei határozhatják meg a megvalósítás sajátosságait.

Nem ez az első alkalom, hogy az „öreg kontinens” részt vesz az EU-s polgárok vagyonának a nyomonkövetésében. 2021 óta az Európai Bizottság KYC-szabályozásai megkövetelik a kriptovaluta-tőzsdéktől, hogy gyűjtsék össze a kriptovaluta-tranzakciókat küldő és fogadó oldalról egyaránt.