Jönnek a stabilcoinok a Bitcoin Lightningra

A pénzügyi eszközök és alternatív valuták világa hivatalosan is megérkezett a Bitcoinra, ha ez eddig nem lett volna már egyértelmű az Ordinals vezetésével létrejött új protokollok tömkelege után. A Lightning Labs Lightning-natív Taproot Assets protokolljának megjelenése olyan, mintha mindezek végleges megerősítése lenne. Több mint két évvel a protokoll eredeti bejelentése után a felhasználók és a fejlesztők mostantól a választott fiókjukban csatornákat nyithatnak, és használhatják a Lightning Network meglévő infrastruktúráját. Bár a Taproot Assets-t a megelőzték a Bitcoinos eszközök létrehozásában olyan protokollok, mint a BRC-20 vagy a Runes, ez nem jelent semmit. A protokoll támogatói ugyanis azt állítják, hogy minden szempontból nyerő a Taproot Assets – a skálázhatóságtól a biztonságig beleértve mindenben.

Mivel milliárdnyi stabilcoin lehetőség áll napjainkban a felhasználók rendelkezésére, a Taproot Assets erős versenyző a dollárgazdaság és a Bitcoin világa közötti hidak létrehozásában. A stabilcoin hálózatok elmúlt 10 évben történt terjedése teljesen széttöredezetté tette a blokklánc-gazdaságot, miközben a Bitcointól távol maradt. A széttöredezettséget valószínűleg mindenki meg tudja erősíteni, aki a különböző tokenszabványok között próbált mozgolódni. Sok felhasználó marad magára, mert képtelen a láncok közötti hidak bonyolultságában navigálni. És így fizetéseket küldeni az ökoszisztémákon át.

Erre kínálna megoldást a Lightning Network a fejlesztő Lightning Labs tervei szerint. Elizabeth Stark vezérigazgató szerint a Taproot Assets segítségével lehetőség van USD stabilcoin küldésére és BTC fogadására vagy különböző stabilcoin közötti küldésre. A Taproot Assets végponttól végpontig tartó tervezési elvének köszönhetően a szélső csomópontoknak nevezett swapszolgáltatók mindenféle erőfeszítés nélkül és a végfelhasználók számára alacsony költségekkel segítik az eszközök közötti átutalásokat. A kedvezményezettek bármilyen pénznemben kiállított számlát benyújthatnak, és a fizetőeszköz meghatározását a fizető fél belátására bízzák.

Mit hoz a Taproot Assets a Lightning Network számára

A legújabb verzióban szereplő Request for Quote (RFQ) szolgáltatás pedig teljesen új lehetőségeket nyit meg a likviditásszolgáltatók, tőzsdék és brókercégek számára a stabilcoinjaik kezelésére és a fedezetre. A protokoll segítségével az alkalmazások zökkenőmentesen szerezhetik meg a legjobb árfolyamokat a végfelhasználók számára a nyílt és globális likviditási piacról. A satoshi ebben az üzemanyag, ami lehetővé teszi a hálózat bármely Lightning-csomópontjának, hogy továbbítsa a tranzakciókat anélkül, hogy törődni kellene az elszámolási pénznemmel. A korábban különálló hálózatokra széttöredezett fizetési élmény most ugyanazon Lightning-ernyő alatt egyesülhet.

A folyamat során a hálózat számára előnyös lesz a likviditás iránti további kereslet. Ami valószínűleg a rendszeres Bitcoin-tranzakciók költségeiben és megbízhatóságában is tükröződik majd. A rendszeres Lightning-csomópontok üzemeltetői pedig a Taproot-eszközök elfogadásának felfutásával a díjbevételek emelkedésére is számíthatnak.

Stark nagyon bizakodó az eszközprotokollban rejlő lehetőségek iránt. Úgy gondolja, hogy egy interoperábilis rétegre van szükség a projektek összekapcsolására. Például egy konferencián korábban az a javaslat is felmerült, hogy a Lighting lehetne a híd az EVM-láncok és a Bitcoin között. Ezt a nézetet osztja a Lightning Labs technikai vezetője is, Olaoluwa Osuntokun. Szerinte a stabilcoinok bevezetése a Bitcoinba segít felturbózni a lehetőségeket a láncon. „Ha képes a csapat megfelelően reprezentálni valamilyen más láncot vagy eszközt a Bitcoinon belül, könnyebbé válik az interoperabilitás az olyan konstrukciók segítségével, mint a hidak.” Hangsúlyozta Osuntokun.

Amikor a csapatot a mostani protokoll bevezetéséről kérdezték, gyorsan rámutattak, hogy a fejlesztői közösség mennyire fontos szerepet játszott ebben a folyamatban. A Bitcoin-ökoszisztémán belül elérhető felhasználási esetek és eszközök körének bővítése valóban új kezdeményezéseket hozott a Taproot Assets protokoll köré. A különböző eszközosztályoknak az ökoszisztémába való integrálása már nem az értéktároló narratíva által meghatározott kategóriákba sorolható, ami felpörgette a fejlesztői aktivitást is.

Konkluzió

Ugyan a Bitcoin alternatív eszközprotokolljainak megjelenése idén vitákat váltott ki, a Taproot Assets kifejezetten a skálázhatóság és a hatékonyság szem előtt tartásával készült. Ahelyett, hogy feleslegesen fogyasztaná a szűkös Bitcoin blokkterületet, a protokoll lehetővé teszi több eszköz kibocsátását egyetlen UTXO-n belül. És a legtöbb releváns adatot a láncon kívül tartja, hogy az ügyfelek önállóan validálhassanak. Most, hogy a fizetési csatorna implementációja elérhető a mainnet-en, a fejlesztők várhatóan elkezdik tesztelni integrációikat valós környezetben, bár még mindig az alfa státuszban vagyunk.