„Én döntöttem be a globális netet” – így ülnek fel sokan az álhíreknek

Brutális pletykahullámot indított el egy belga újságíró, akinek az volt a szándéka, hogy felhívja a figyelmet az álhírekre. „Az emberek szeretik, ha van egy bűnbak, különösen, ha teljesen idiótának tűnik, és még büszke is a hülyeségére”.

„Megtalálták a Microsoft-rendszerek összeomlásáért felelős személyt, aki a világ repülőtereit a padlóra küldte: ő a CrowdStrike kiberbiztonsági platform egyik alkalmazottja”.

Ilyen és hasonló bejegyzésekkel volt tele a hétvégén az X és a többi közösségimédia-platform, miután pénteken világszerte brutális fennakadásokat okozott egy szoftverhiba, és egy Vincent Flibustier nevű férfi a CrowdStrike székhelyéről egy szelfit posztolt az X-en, alá pedig azt írta: „Első nap a CrowdStrike-nál, csináltam egy kis frissítést és kivettem a délutánt”. Két órával később a kommentek között egy újabb tweetet tett közzé, amelyben bejelentette, hogy éppen a szóban forgó frissítés következményei miatt rúgták ki.

Tényleg ő döntötte volna be az informatikai rendszereket múlt héten? Egyáltalán nem, hiszen Flibustier korántsem a CrowdStrike alkalmazottja, hanem egy ismert és sikeres belga újságíró, aki a nordpresse.be szatirikus híroldal alapítója, és évek óta a kamuhírek elleni küzdelem élharcosa.

40 millión nézték meg a bejegyzését

Flibustier célja a poszttal az volt, hogy egy elképesztő álhíren keresztül bemutassa, hogyan képes az minden tényellenőrzést kikerülve elterjedni a világban. És ha belegondolunk, csak egy kis odafigyelés kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy a kép nem más, mint egy mesterséges intelligenciával készített fotómontázs. A férfi feje, a szék háttámlájának szabálytalan formája, de a kéz és az alkar helytelen arányai is a test többi részéhez képest, égbe kiáltó. Mégis lenyűgözően sokan bedőltek a megtévesztésnek, amit a poszt teljesítménye is bizonyít: 40 millió megtekintés, több mint 400 ezer lájk, közel 40 ezer retweet és körülbelül 2700 komment (és folyamatosan nő).

A kamuhír receptjének 6 összetevője

  • Még nincs bűnös, én viszont ezüsttálcán hozom el, hiszen az emberek szeretik, ha van bűnbak.
  • A bűnös teljesen hülyének néz ki, büszke a hülyeségére, az első munkanapon még a délutánt is kiveszi.
  • A globális zűrzavar közben jelenik meg, amikor az embereknek feltétlenül szükségük van új információkra.
  • Angolul van írva, így nagyon könnyen megosztható nemzetközileg, úgy, hogy az emberek nagy többségének fogalma sincs, ki a hírt megosztó illető.
  • A babaméretű ujjak a kutyának nem tűnnek fel.
  • Az információt ironikusan tolják az emberek képébe, akik tudják, hogy ez egy vicc, majd mégis úgy adják tovább, mintha igaz lenne.