Új vállalat jutott a top 10-be az AI-nak köszönhetően

A TSMC lesz az első ázsiai vállalat, amely elérte az 1 billió dollárt a mesterséges intelligencia iránti kereslet növekedésének köszönhetően. A cég most többet ér, mint a Broadcom, és lassan utoléri a Meta értékét a vállalatok piaci kapitalizációjának listáján.

A TSMC bekerült a legtöbbet érő vállalatok közé

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited, közismertebb nevén TSMC, az első ázsiai cég lett, amely több mint egy billió dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik. Június 20-án rövid időre megelőzte  még a Berkshire Hathawayt is, és a világ nyolcadik legértékesebb vállalata lett.

A cég csendes felemelkedése a félvezetőket beszerző hatalmas technológiai és gyártóóriások által keltett keresletnek köszönhető.

A TSMC vevői AI chipek gyártására használják a félvezetőket

A TSMC a világ legnagyobb félvezető gyártója. Legnagyobb ügyfelei közé tartozik az Apple, az AMD, az Intel, az Nvidia, az Intel és a Qualcomm. Az Apple azonban messze a legnagyobb ügyfele, köszönhetően annak, hogy a TSMC félvezetőket használják az iPhone-okban. Az Apple a cég teljes bevételének körülbelül az egy-ötödét adja.

Lényegében a TSMC többnyire magányos helyet foglal el a piac tetején hatalmas gyártási kapacitása miatt. A globális versenytársak, köztük az AMD, az Intel és az Nvidia, még egyes chipjeik gyártójaként is használják

Bitcoin bányászat alapanyagát is a TSMC állítja elő

A TSMC határozottan ragaszkodik a kriptovaluta bányászathoz is. Félvezetőit a bányászok oroszlánrésze használja, beleértve a világ legnépszerűbb Bitmain Antminer modelleket is.

Kínában a Bitcoin bányászatához használt bányászgépek 98%-át a Bitmain gyártja. A Bitmain gépei is TSMC félvezetőket tartalmaznak. A Samsung a cég chipjeit is felhasználta bányászati ​​üzletágának kiépítésére.

Bár a júniusi csúcs óta TSMC piaci kapitalizációja szerényebb szintre, 859,69 milliárd dollárra zuhant. Ezzel visszakerült a Berkshire Hathaway mögé, és jelenleg a kilencedik helyet foglalja el a globális ranglistákon, de még mindig a Tesla előtt.

Az Nvidiát leszámítva, amely jelenleg a harmadik helyen áll 2,9 billió dolláros piaci kapitalizációjával, a listán a következő legmagasabb helyen chipgyártó a TSMC-n kívül a Broadcom. A Broadcom egy másik chipgyártó, amely a TSMC-nek szervezi ki a gyártást, a vállalat a 12. helyen áll 732,4 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.

Bár nem lehet előre megjósolni a piacot vagy a különböző vállalkozások teljesítményét, a TSMC egyedülálló pozíciója lehetővé teszi, hogy kihasználja a piaci helyzeteket. Sorsa azonban összefonódik az Apple-lel és az Nvidiával is, és ahogy nő a kereslet az olyan termékek iránt, mint az iPhone és az Nvidia GPU-i, úgy nő az igény több félvezetőre is.

Feltéve, hogy a mesterséges intelligencia szektor növekedési üteme folytatódik, és a TSMC továbbra is kielégíti az új AI chipek alapanyaga iránti keresletet, a TSMC lehet az első ázsiai vállalat, amely letaszítja a trónról a Metát (korábban Facebook), és hivatalosan is bekerül a nagy technológiai zónába a világ legértékesebb vállalatainak listáján.