Az amerikai nagybankoknak meggyűlik a bajuk a hitelkártya-adósságokkal

A JPMorgan Chase és a Wells Fargo jelentős adóssági problémákról számolt be.

A JPMorgan Chase és a Wells Fargo, az Egyesült Államok két legnagyobb bankja, komoly hitelkártya-adóssági kihívásokkal nézhet szembe. A JPMorgan Chase több mint 500 millió dollár értékű rossz jelzálogadósággal küzd, annak ellenére, hogy a legutóbbi negyedévben 13,1 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el. Ezzel szemben a Wells Fargo adósságai 70%-kal növekedtek, a nettó veszteségek pedig a 2023 második negyedévi 764 millió dollárról az előző negyedévben 1,3 milliárd dollárra emelkedtek.

A COVID-19 világjárvány megtette a hatását

Ezek a felhalmozódott adósságok a COVID-19 világjárvány időszakában keletkeztek. A pandémia idején a Federal Reserve különféle intézkedésekkel próbált enyhíteni a gazdasági nehézségeken, azonban a gazdasági fellendülés egyenetlen volt. Ez a helyzet növekvő kamatlábakat és munkaerőpiaci instabilitást eredményezett, ami számos adóst súlyosan érintett. Ennek következtében pedig a hitelkártya-adósságok egy jelentős része mára egyenesen behajthatatlanná vált, ami tovább nehezíti a bankok helyzetét.

Gazdasági nyomás és a kamatlábak növekedése

A nagy bankoknak, más befektetőkhöz hasonlóan, idén is magas kamatokkal kellett megküzdeniük. Míg a magasabb kamatlábak segítik a hitelezőket azáltal, hogy nagyobb potenciális nyereséget tesznek lehetővé a hiteleken, ugyanakkor visszatartják az ügyfeleket az új hitelek felvételétől, ami jelentős bevételi forrás a bankok számára.

A Citi pénzügyi igazgatója elmondta az újságíróknak, hogy alaposan szemmel tartják az infálció és a kamatlábak hatását az alacsonyabb jövedelmű ügyfelekre nézve, és arra figyelmeztetett, hogy a szegényebb ügyfelek igencsak szenvednek a jelenlegi helyzettől, ami a probléma súlyosbodásához vezethet.

Diverzifikált befektetési portfóliók

A JPMorgan Chase és a Wells Fargo a kihívásokra válaszul úgy döntött, hogy diverzifikálja befektetési portfólióját. Mindkét bank jelentős részesedést szerzett Bitcoin ETF-ekben, hogy kompenzálja a veszteségeit. A JPMorgan Chase befektetett a BlackRock IBIT, a Grayscale GBTC és a Fidelity FBTC alapokba, míg a Wells Fargo a ProShares Bitcoin Futures ETF-ben rendelkezik részesedéssel.

Egyes elemzők szerint a digitális eszközökbe való befektetés segíthet a bankoknak ellensúlyozni a kiskereskedelmi veszteségeket és stabilizálni pénzügyi helyzetüket. A Bitcoin ETF-ekben való részvétel pedig arra mutat, hogy a bankok hosszú távú növekedési potenciált látnak a kriptovaluta piacban, ami segíthet átvészelni a jelenlegi gazdasági nehézségeket.