Egy kereskedő megdöbbentő 16 milliárd dolláros története a Mt. Goxnál

Az elmúlt időszakban megint nagyon sokan beszélnek az egykor csődbement Mt. Gox kriptotőzsdéről. Azzal került be a hírekbe ismét, hogy lassan elkezdi végre visszafizetni a felhasználóknak járó 9 milliárd dollár értékű bitcoint. Ez nem ajándék, hanem az a bitcoin, ami jár a felhasználóknak, mert az övék volt több mint egy évtizeddel ezelőtt, amikor 2014-ben a komoly biztonsági problémák miatt ellopták a platfomról. Több mint 850 ezer bitcoinnak kelt akkor lába, amelynek értéke 470 millió dollár volt akkoriban. Ma viszont ez már 53 milliárdnál is többet ér. Sok ezren veszítették el megtakarításukat, tőkéjüket, de Kevin Day története a valaha volt egyik legmegosztóbb bitcoin történet. A Bitcoin Történészként ismert X-fiók mutatta be a történetet, amire szimplán csak Kevin Day rémálmaként hivatkozott.

Kevin Day – csaló vagy csak balszerencsés kereskedő?

Kevin Day videojáték-fejlesztő volt a kilencvenes években, egy igazi kocka. Olyan népszerű játékok fejlesztésében vehetett részt, mint a Mortal Kombat, az NBA Showtime és még sok hasonló játék. Dot-Com néven alapított is egy vállalkozást, de ez nem volt túl sikeres. Akkor futott bele a bitcoinba, amikor tárhelyet keresett magának. Kevin 7 dolláros árfolyamon vásárolta meg első bitcoinját, de hamarosan még jobban járt, amikor 2011. június 19-én 0,01 dolláros áron vásárolhatott coint. Ekkor volt egy komoly flash crash a bitcoin árfolyamában, hiszen 20 perc alatt zuhant az ár 17 dollárról 0,01 dollárra. Kevin barátunk gyorsan vett is 3000 dollárnyi BTC-t. Szerencséje nem is hagyta el, mert a 3000 dollárért megvásárolt 259 ezer 684 darab bitcoinnal rövid időn belül 166000%-os hozamra tett szert és a 3 ezer dollárjából 5 millió dollárt szedett össze.

Gyorsan kiderült azonban, hogy amire az előző mondatban szerencseként hivatkoztunk, valójában a Mt. Gox tőzsdéjét megtámadó hackereknek köszönhető. Miattuk dőlt be az árfolyam, ahogy a hackerek ellopták a coinokat és alacsony áron el is adták őket. Kevin számára nem kedvező döntésként pedig a támadás utáni összes tranzakciót törölték és a tokeneket visszamozgatták. Így Kevin tranzakciói is semmisnek minősültek. Viszont a megosztó a történetben az volt, hogy nem sokkal a törlés előtt 643 BTC-t gyorsan kivett a tőzsdéről. Azóta őt is csalással vádolják és többször beszéltek arról, hogy be kellene perelni. Kevin viszont kitart igaza mellett és harcol azért, ami szerinte teljesen tisztességesen került hozzá.