A tongai vulkán járult hozzá a globális felmelegedéshez, nemcsak a tehenek vagy Taylor Swift magánrepülője

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai néven ismert tongai víz alatti vulkán 2022-es hatalmas kitörése korom-, vízgőz- és kén-dioxid-törmeléket katapultált a sztratoszférába, ami egyesek szerint a Föld legutóbbi felmelegedésének mozgatórugója. Eközben a „zöld” szekta, a klímavészmadarak, köztük Greta és Al Gore, valamint szövetségeseik a baloldali médiában könyörtelenül a fosszilis tüzelőanyagok és a tehénfingok narratíváját erőltetik az úgynevezett globális felmelegedési válság magyarázataként.

Egy nemrégiben megjelent véleménycikkében Victor Joecks, a Las Vegas Review-Journal munkatársa beszámolt a las vegas-i metropolisz területén ebben a hónapban tapasztalt perzselő, 45 fokos napokról. Megjegyezte: „Az országos mainstream média a globális felmelegedést okolja”.

Joecks idézte a Reuters és a CNN jelentéseit, amelyekben a klímaváltozás miatt kongatják a vészharangot a „káoszért”, amely „szélsőséges hőhullámokat okoz szerte a világon”. Megjegyezte, hogy még a nevadai Demokrata Párt is támadta a republikánus kormányzót, amiért megszüntette „az állam klímatervét”.

Ellentétben a Reuters-szel és a CNN-nel, akik többnyire ragaszkodnak az amerikai kormányzat által jóváhagyott narratívákhoz, és felölelik a tömeges cenzúra pacát a nyugati világban, a kritikai gondolkodási képességek hiányával, és megállnak a fosszilis tüzelőanyagoknál és a tehénbélgáznál, Joecks valóban valódi tudósítást készít a baloldali klímaváltozási félretájékoztatás és dezinformációt helyett.

Joecks azt mondja az olvasóknak, hogy ne a tehénfingokat, Taylor Swift magánrepülőjét és Jeff Bezos szuperjachtját tekintsék a globális felmelegedés legnagyobb mozgatórugójának, hanem valójában „Tongában kitört a víz alatti vulkánt”.

globális felmelegedés

 

Hogyan járult hozzá a vulkán a felmelegedéshez

2022 januárjában egy hatalmas víz alatti vulkán tört ki a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigetországban, Tongában. A robbanás hatalmas mennyiségű vizet juttatott a Föld sztratoszférájába. A NASA 2022 augusztusában arról számolt be, hogy ez „az ebben a légköri rétegben már jelen lévő víz 10 százalékának felel meg”.

A nagyobb vulkánkitörések „jellemzően lehűtik a Föld felszínét azáltal, hogy olyan gázokat, port és hamut lövellnek ki, amelyek visszaverik a napfényt az űrbe.” – írta a NASA. Ezzel szemben „a vízgőz csapdába ejti a hőt”.

Ez a tudósok jóslataihoz vezetett. A Live Science 2022 szeptemberében azt írta, hogy „a Tonga kitöréséből származó 50 millió tonna vízgőz évekre felmelegítheti a Földet„. Az Associated Press 2022-ben arról számolt be, hogy a kitörés „felmelegítheti a Földet”.

Az NPR akkoriban arról számolt be, hogy általában két-három évbe telik, amíg „a vulkánokból származó szulfátaeroszolok kikopnak a sztratoszférából„. A január 15-i kitörésből származó víznek azonban 5-10 évbe is beletelhet, mire teljesen eloszlik”,

A múlt hónap végén a New Scientist megerősítette ezt. „A 2022-es tongai kitörésből származó rekord mennyiségű víz még mindig a légkörben van.” – jelentette. Ez a víz „valószínűleg hozzájárul a globális felmelegedéshez”.

Mit mutatnak a halálesetek?

Tekintettel arra, hogy a múltban hány éghajlati előrejelzésük nem vált valóra, azt gondolnánk, hogy a tudósok dicsekedhetnek azzal, hogy most egy jót mondtak. Nem. A vulkánnak a globális hőmérséklet emelkedésében játszott szerepét vagy figyelmen kívül hagyják, vagy lekicsinylik. Úgy tűnik, a klímaváltozással kapcsolatos riogatók attól tartanak, hogy a rá irányuló figyelem megnehezíti a globális felmelegedésről szóló pánikkeltésüket.

És ez így is van. Ez egy emlékeztető arra, hogy az éghajlat és az emberiség erre adott válasza nem csak egy változóból áll. Amint ezt elismerjük, a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatására irányuló törekvés már nem áll olyan erős lábakon.

Nézzük csak meg az éghajlattal kapcsolatos haláleseteket. Az elmúlt évszázadban több mint 95 százalékkal csökkent. Ennek egyik fő oka, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból származó energia hozzájárult a globális életszínvonal emelkedéséhez. Ha az emberek gazdagabbak, olyan dolgokat engedhetnek meg maguknak, mint a légkondicionáló berendezések és a jobb minőségű építkezések. Ez utóbbiak korlátozzák a természeti katasztrófák, például a hurrikánok okozta pusztítást és halálesetet. Még ha úgy is gondoljuk, hogy az emberi tevékenység hozzájárul a globális felmelegedéshez, az olcsó, megbízható üzemanyag drámaian több életet mentett meg, mint amennyit egy kissé hűvösebb földgolyó megmentett volna.

Az emberiség nem tudja irányítani az időjárást, de az innováció – a fosszilis tüzelőanyagok által hajtva – sokkal elviselhetőbbé tett minden hőmérsékletet.

A vulkánkitörések robbanékonysági indexén a Tonga a hatodik helyre került, ami a Föld leghevesebb kitörése a Fülöp-szigeteki Pinatubo 1991-es kitörése óta. A baloldali vállalati média még az elmúlt évtizedek legnagyobb robbanása mellett is figyelmen kívül hagyja, és továbbra is a tehenek bélműködését okolja, és azt hangsúlyozza, hogy le kell mondanunk a húsról, és rovarokat kell ennünk.