Vajon melyik országban él a legtöbb milliomos?

Az elmúlt évtizedben a világ milliomos populációja jelentős változásokon ment keresztül, különösen az olyan feltörekvő piacokon, mint Vietnam, Kína és India. Az Egyesült Államok továbbra is vezeti a listát több mint 5,4 millió milliomossal, azonban Vietnam kiemelkedő növekedést mutatott.

Vietnam: A milliomosok növekvő paradicsoma

Vietnam milliomosainak száma az elmúlt tíz évben 98%-kal nőtt, ami az ország gyors gazdasági fejlődését tükrözi. A kommunista kormányzás ellenére a gazdasági siker és a vagyon felhalmozódásának folyamata jelentősen felgyorsult. Ezzel Vietnam az egyik leggyorsabban növekvő gazdasággal rendelkező ország lett a világon.

India és Kína: Az új gazdagok földje

Kína és India is jelentős növekedést mutatott, előbbi közel 1 millió milliomossal rendelkezik. Kína milliomosainak száma 92%-kal, míg India 85%-kal nőtt az elmúlt évtizedben. Ezek az országok már most is jelentős szereplők a globális gazdagsági térképen, és továbbra is dinamikus növekedést mutatnak.

milliomosok növekedése

 

Az Egyesült Államok: A milliomosok földje

Az Egyesült Államok továbbra is a világ legnagyobb milliomos populációjával büszkélkedhet. Több mint 5,4 millió amerikai számláján található legalább hét számjegyű összeg. Bár a növekedési ütem „csak” 62%, ez még mindig lenyűgöző, figyelembe véve a már meglévő milliomosok nagy számát.

Kapcsolódó: Megháromszorozódott a Bitcoin milliomosok száma 2023-ban

A hanyatló milliomosok száma az Egyesült Királyságban és Afrikában

Ezzel szemben az Egyesült Királyságban és Afrikában csökkenés tapasztalható. Az Egyesült Királyság milliomosainak száma enyhén csökkent az elmúlt évtizedben, amit a Brexit és a gazdasági bizonytalanságok okoztak. Afrikában, különösen Nigériában és Dél-Afrikában, jelentős visszaesés volt tapasztalható a milliomosok számában, amit az emigráció és a gazdasági instabilitás okozott. Nigériában a valuta leértékelődése tovább súlyosbította a helyzetet, míg Dél-Afrikában a milliomosok száma 20%-kal csökkent.

milliomosok országonként

Összegzés

A világ milliomos populációjának alakulása egyértelműen jelzi a globális gazdasági trendek változásait. Míg a feltörekvő gazdaságok, mint Vietnam, Kína és India, robbanásszerű növekedést mutatnak, addig a fejlett országok és bizonyos afrikai országok kihívásokkal néznek szembe. A gazdagság globális eloszlásának ezen átrendeződése továbbra is jelentős hatással lesz a világgazdaságra a következő évtizedekben.