Ez lehet a petrodollár korszak vége: egy elemző a teljes pénzügyi összeomlásra figyelmeztet az Egyesült Államokban

A petrodollár korszak vége? Andy Schectman egy potenciális pénzügyi összeomlásra figyelmeztet az Egyesült Államokban.

A petrodollár korszak vége közeledhet?

A „petrodollár” kifejezés az olaj amerikai dollárban történő árképzésének és kereskedelmének gyakorlatára utal. Ez a rendszer az 1970-es évek elején kezdődött, amikor az Egyesült Államok megállapodást kötött Szaúd-Arábiával, hogy az összes olajértékesítését amerikai dollárban árazzák. Cserébe az Egyesült Államok katonai és gazdasági támogatást nyújtott Szaúd-Arábiának. Ez a megállapodás biztosította, hogy a globális olajkereskedelem dollárban történjen, megszilárdítva ezzel a valuta domináns pozícióját a nemzetközi pénzügyekben.

A Petrodollar korszak jelentősége

A petrodollár-rendszer jelentős hatással van az Egyesült Államok gazdaságára:

  • Globális keresletösztönzés a dollár iránt. Mivel az olaj ára dollárban van, az országoknak nagy amerikai dollár tartalékokkal kell rendelkezniük az olaj megvásárláshoz. Ez a következetesen segíti fenntartani a keresletet a dollár iránt, így értékét stabilan tartja.
  • Amerikai gazdasági befolyás. Az Egyesült Államok jelentős befolyást gyakorol a globális pénzügyi rendszerre, mivel az olajtranzakciókat dollárban bonyolítják le. Ez alátámasztja a dollár, mint a világ elsődleges tartalékvalutájaként betöltött státuszát, gazdasági és geopolitikai befolyást biztosítva az Egyesült Államoknak világszerte.
  • Inflációkontroll. A dollár iránti globális kereslet segít alacsonyabban tartani az Egyesült Államok inflációs rátáját. Amikor más országok dollárt tartanak és használnak, az csökkenti az Egyesült Államokban forgó valuta mennyiségét, segítve az infláció szabályozását.
  • A hiány finanszírozásának lehetősége. A dollár iránti kereslet lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy könnyebben finanszírozza kereskedelmi és költségvetési hiányát, mivel más országok nagyobb valószínűséggel vásárolnak amerikai adósságot, ami lehetővé teszi az ország számára, hogy alacsonyabb kamatozású hiteleket vegyen fel.

Szaúd-Arábiáról és a petrodollár-rendszere

Vannak olyan jelentések, amelyek arra utalnak, hogy Szaúd-Arábia esetleg elkezdheti felülvizsgálni azon elkötelezettségét az olajat kizárólag amerikai dollárban értékesítése. Ez pedig kérdéseket vet fel a petrodollár-rendszer jövőjével kapcsolatban.

Az India Today arról számolt be, hogy 2024. június 9-én lejárt a Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok között kötött 50 éves petrodollár-megállapodás, amely lehetővé tette Szaúd-Arábia számára, hogy potenciálisan más pénznemben is értékesítsen olajat. Ez gyengítheti a dollár globális dominanciáját.

Az Eurasia Business News megerősítette, hogy Szaúd-Arábia nem újította meg a petrodollár-megállapodást, ami megnyitotta az ajtót más pénznemekben történő olajtranzakciók előtt, ami hatással lehet a globális pénzügyi rendszerre és az amerikai dollár státuszára a jövőben.

A PolitiFact megvizsgálta azokat az állításokat, amelyek szerint Szaúd-Arábia hagyná lejárni a petrodollár-megállapodást. A szakértők jelezték, hogy nem ismert hivatalos megállapodás az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között, ami arra utal, hogy a petrodollár-koncepció informálisabb lehet.

A Radio Free Asia a kínai közösségi médiában tárgyalta azokat az állításokat, amelyek szerint a petrodollár-korszak véget ért, bár ezekhez az állításokhoz hiányoztak a konkrét bizonyítékok.

A Global Law Today megjegyezte, hogy sok sajtóorgánum a petrodollár-korszak végéről számolt be, miközben megkérdőjelezte, hogy létezett-e valaha hivatalos megállapodás.

Andy Schectman szerint a petrodollár-megállapodás vagy annak hiánya jelentősen kihat az amerikai gazdaság jövőjére

Michelle Makori, a Kitco News vezető hírnöke és főszerkesztője nemrég interjút készített Andy Schectmannel, a Miles Franklin Precious Metals árucikk kereskedő cég elnökével és tulajdonosával a petrodollár-megállapodás állítólagos lejártáról és annak következményeiről. Schectman úgy véli, hogy ez egyben a fiat valuta korszak végét jelenthet. Egyben az emberiség visszatérhet a nyersanyag-fedezetű pénzhez.

Schectman hangsúlyozta, hogy ez az elmozdulás jelentős változásokhoz vezethet a globális pénzügyi rendszerben is. Azt jósolta, hogy mivel az országoknak már nem kell amerikai dollárt tartaniuk olajvásárláshoz, ezek a dollárok visszatérnek az Egyesült Államokba, ami magasabb inflációt és potenciálisan magasabb kamatokat okoz:

“Sokkal több dollár van az Egyesült Államokon kívül, mint belül, mert 50 éve halmozzák fel az országok a zöldhasú olajat” – mondta Schectman. „Ahogy ezek a dollárok hazatérnek, és visszaadják őket a kibocsátónak – mert már senki sem akarja megtartani őket, mivel már nem szükséges az olaj megvásárlásához. Így az infláció egyre magasabb lesz és mivel ezeket a pénzegységeket hozzáadják a devizaalaphoz, az megemelné a kamatlábakat is. Emiatt idővel összeomolna a dollár, a tőzsde, a kötvénypiac, a bankrendszer és a biztosítótársaságok is. Minden. Ez a great reset.

Schectman a tágabb geopolitikai kontextusról is szót ejtett, beleértve a Kína és Oroszország elleni szankciókat, az amerikai dollár fegyverként való használatát és a gyorsuló dedollarizációs trendet. Rámutatott, hogy a BRICS-országok találkozói a változó globális dinamikát tükrözik. Az új BRICS-valuta esetleges bevezetése és Szaúd-Arábia szerepvállalása tovább alááshatja a dollár dominanciáját.

Kiemelte az arany szerepét ebben az új pénzügyi környezetben, és arra utal, hogy egy olyan rendszer felé haladunk, amelyet az áruk és az átláthatóság fémjelez. Schectman azzal érvelt, hogy a dedollarizációs tendencia folytatódni fog. A geopolitikai és gazdasági tényezők hatására a központi bankok már most is rekordszinten vásárolnak aranyat, és csökkentik amerikai dollártartalékaikat.