Extrém szintű pánik vagy jó beszállási lehetőség – mit mutat most a Bitcoin grafikonja? 

A legnépszerűbb kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama múlt pénteken több hónapos mélypontra, 54 000 dollár alá esett vissza. Az eszköz a hétvégén visszapattant ugyan, és 58 000 dollár fölé emelkedett, de ez rövid életű volt. A hét elején Németország ugyanis ismét nagyösszegben adott el Bitcoint, ami lefelé tolta az árfolyamot.

Az üzleti hét eleje ismét változékonyabb volt, a kereskedés 58 000 és 55 000 dollár között alakult. Később a hét folyamán a BTC megpróbálta ugyan áttörni a 60 ezer dolláros ellenállást, azonban mindkét próbálkozás kudarcot vallott.

Az amerikai fogyasztói árindex tegnap a vártnál jobb adatot produkált, ami azonnali áremelkedést eredményezett, de még ezzel is csak 59 500 dolláros többnapos csúcsra tudott emelkedni a Bitcoin árfolyama.

A többszöri sikertelen kísérlet után a kereskedők lelkesedése egyre lankadt, a piaci hangulatot mérő félelem és kapzsiság indexe már extrém tartományban jár.

Bitcoin árfolyam a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A német kormány folytatta a Bitcoin kiárusítási hullámát, miután hétfőn egy óra alatt nagyjából 3100 BTC-t utalt át mintegy 178 millió dollár értékben. Ugyanezen időn belül a kormány nagyjából 1700 Bitcoint ki is utalt a Bitstamp tőzsdéről, mintegy 91,78 millió dollár értékben, ezzel visszavéve a BTC-állományt. A legutolsó akciójával 5800 bitcoin maradt Németországnál, így a német kormány eladta az eredeti 50 000 BTC 88,4%-át.

A republikánusok felvették a bitcoint és a kriptovalutákat a 2024-es választások hivatalos programjába, amelyről július 9-én tartották a végső szavazást. A kriptovaluták ilyen szintű beemelése a választási programba egyértelműen mutatja a párt jelentősebb elmozdulását a blokklánc technológia felkarolása felé. A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) dokumentuma szerint viszont a párt ellenzi egy központi banki digitális valuta (CBDC) létrehozását. És elkötelezi magát a Bitcoin-bányászat jogának védelme mellett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a MONO program keretében új ismeretterjesztő videót tett közzé a Bitcoinról, amely a kriptovaluta alapjait magyarázza el. A MONO program célja, hogy a gazdasági és pénzügyi fogalmakat játékosabb és könnyebben érthető formában mutassa be, különös tekintettel a fiatalokra.

A Bitpanda, az egyik legközkedveltebb európai kriptotőzsde, nemrégiben komoly figyelmeztetést intézett a kriptoközösséghez. Az ausztriai székhelyű Bitpanda kritikus riasztást adott ki, melyben éberségre intette a kriptotulajdonosokat a szektorban elkövetett átverések elburjánzása okán. A tőzsde által kiemelt egyik elsődleges veszélyforrás az adathalász csalások számának növekedése. A héten ráadásul adathalász támadás érte a Compound Finance és a Celer oldalait is.

Extrém félelem hangulatában van a kriptopénz piac

A Crypto Fear & Greed Index, azaz a félelem és kapzsiság indexe egy olyan mutató, amely nyomon követi a piac bitcoinnal és kriptovalutával kapcsolatos hangulatát. A mutató a hét végére az extrém félelem tartományába esett vissza. Ezen a szinten 2023 januárja óta nem járt a Bitcoin árfolyama, ekkor pedig még az FTX csődje miatti pánikot próbálta feldolgozni a piac.

Félelem és kapzsiság index

A Crypto Fear & Greed Index 18 hónap után először esett vissza a „szélsőséges félelem” szintjére. Forrás: Alternative.me

A zuhanó pontszámot az okozta, hogy a Bitcoin árfolyama az elmúlt 48 órában másodszor sem tudott sikeresen a 60 000 dolláros határ fölé emelkedni.

A közelmúltban kialakult negatív érzelmek összefüggésbe hozhatók azzal a hírrel, miszerint az Mt. Gox július 5-e óta elkezdte visszafizetni a hitelezőinek a fennálló tartozását. Ez a jövőben akár 8,5 milliárd dollár értékű Bitcoin piacra dobását is eredményezheti.

Ezen túlmenően, a Bitcoin árfolyam lefelé mutató árakcióinak nagy része a német kormány nagy mértékű eladásaihoz kapcsolódik. Aminek során az elmúlt napokban összesen 16 254 BTC értékesítése történt meg. Ez a jelenlegi áron 935 millió dollárnak felel meg, ennyi Bitcoint utalt át a piacjegyzőknek és tőzsdéknek az Arkham hírszerzési adatai szerint a Németországhoz köthető Bitcoin tárca.

A Crypto Fear & Greed Index mutató több összetevőből tevődik össze. A mutató értékét befolyásolja a piaci volatilitás (25%), a kereskedési volumen (25%), a Bitcoin dominanciája (10%) és a trendek(10%) az általános, közösségi médiából kiolvasható hangulat mellett.

Crypto fear and greed index

Az index utoljára 2023. január 9-én forgott „extrém félelem” szintjén. Forrás: Alternative.me

A Bitcoin index pontszáma következetesen csökkenő tendenciát mutat, amióta március 5-én elérte a 90-es „szélsőséges kapzsiság” szintjét. Ekkor haladta meg a Bitcoin árfolyama a 2021 novemberében felállított minden idők legmagasabb, 69 000 dolláros rekord árát.

Emelkedő ék grafikonkép

Azzal, hogy a Bitcoin árfolyam a hét végén második alkalommal pattant vissza a 60 000 dolláros szintről, jelzi egy potenciális „emelkedő ék” kialakulását. Ez pedig további lejtmenetre utalhat az elkövetkező napokban.

Elképzelhető, hogy ismét tesztelni fogja az árfolyam a csatorna által kialakított ellenállás és támasz szinteket.

Ék alakzat

Jól reagált az inflációs adatra a Bitcoin árfolyam

A 60 ezer dolláros ellenállás tesztje azután érkezett, hogy a piacok reagáltak az Egyesült Államok inflációs adataira.

A bitcoin ára erősödéssel válaszolt a termelői árindex (PPI) júniusi, vártnál jobb magasabb adataira.

Éves összehasonlításban a PPI 2,6% volt, szemben a várt 2,3%-kal, ami 0,1%-kal magasabb, mint az előző hónapban.

Ez a legnagyobb emelkedés 2023 márciusával zárult 12 hónap 2,7 százalékos növekedése óta – olvasható az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának sajtóközleményében.

Amerikai inflációs adat

Az USA inflációjának (PPI) 12 havi %-os változása. Forrás: Munkaügyi Statisztikai Hivatal

A fogyasztói árindex (CPI) július 11-i számainak ellentéte, a BTC/USD keresztárfolyam elkerülte a visszaesését és mérsékelten erősödött az amerikai részvényekkel összhangban. Ezzel egyidőben a dollár is erősödött.

„Tehát összességében a PPI szinte ugyanolyan év/év alapon, ha nem magasabb, a magasabb árak és a kínálat hiánya miatt” – írta Skew népszerű kereskedő az X-en adott válaszában.

Az energia-, élelmiszer- és kereskedelmi szolgáltatások árának emelése nem valami jó hír. Ugyanis Skew megjegyezte, hogy az energia-, élelmiszer- és kereskedelmi szolgáltatásokat leszámítva az index „alapvetően lapos” volt. Ezért is volt kevésbé meglepetés a piacok számára.

„A kezdeti reakció az volt, hogy a DXY & Yields emelkedett, majd csökkent. Ez azt sugallja, hogy a piac átáll a kemény valóságra, ahol a kereslet továbbra is ingatag” – összegezte.

Szükséges lenne egy magasabb napi záróárfolyam a pozitív jövőhöz

Az elemzők egyre határozottabb nyilatkozatot követeltek a BTC/USD árfolyamtól a hosszabb távú fellendülés lehetőségének biztosítása érdekében.

A népszerű kereskedő, Rekt Capital 58 350 dollárt emelte ki. Ez lenne az az árfolyam szint, ahol a Bitcoinnak napi szinten kellene több alkalommal is zárnia minimum, hogy emelkedő trendfolytatásról tudjunk beszélni.

„Több lendület kell a Bitcoin árfolyam fellendüléséhez. A jelenlegi árfolyamnak még erős kihívást jelent a napi ellenállás” – mondta X követőinek a PPI reakcióról egy magyarázó diagram mellett.

Azzal, hogy a grafikon az 58 350 dollár felett zár, megdönti az alsó csúcsot. Ezzel pedig jól tudja az árfolyam pozícionálni magát, hogy 60 600 dollárig emelkedhessen.

A csökkenő trendvonal mellett azonban az eddigi próbálkozások kudarcot vallottak, hogy áttörjék ezt a felelé irányuló trendvonalat, ami június eleje óta tart.

Bitcoin árfolyam grafikon

BTC/USD diagram. Forrás: Rekt Capital/X