Útmutató a sikeres altcoin kereskedéshez

Az altcoinok a kriptovaluta-ipar szerves részét képezik, a közel 15 ezer projekt között megtalálhatók az első rétegű megoldások, az AI-alapú kriptovaluták, a mémcoinok, a crypto gaming projektek és még sok más. Összértékük cikkünk írásakor közel 960 milliárd dollárt tesz ki, ezzel a kriptovaluta-iparág 45%-át.

Az altcoinok kereskedése rendkívül jövedelmező lehet, ugyanakkor méretükből és kereskedési mennyiségükből adódóan sokkalta kockázatosabbak és volatilisebbek, mint a részvények, az árucikkek, a valuták vagy éppen a Bitcoin. Cikkünk egy átfogó útmutatót kínál, minek érdemes utánanézni, mielőtt egy altcoinba befekteténk.

Általános áttekintés

Köszönhetően az interneten elérhető, ingyenes eszközöknek, ma már mindennek utána tudunk nézni pillanatok alatt, sőt a mesterséges intelligencia (AI) dinamikus fejlődésének köszönhetően a gépi tanuláson alapuló eszközök azonnali elemzést képesek készíteni egy befektetési eszközről is. Ahhoz azonban, hogy el tudjunk indulni az altcoin-kereskedés rögös útján, először is pozícionálni kell magunkat és a kiszemelt projekteket is.

Révén, hogy közel 15 ezer altcoin létezik a piacon, érdemes áttekintésünket a CoinMarketCap-en vagy a CoinGecko-n kezdeni. Itt megtekinthető a kriptovaluták rangsora piaci kapitalizáció szerint, aktuális árfolyamuk, kereskedési mennyiségük, likviditásuk, sőt még a tokenmikában is elmerülhetünk. Ez azért rendkívül fontos, mivel minél kisebb egy projekt, annál volatilisebb és annál kockázatosabbak.

Az altcoinok közül érdemes kiemelni a 380 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező Ethereum-ot, az ő legnagyobb kihívóját, a 65 milliárd dolláros Solana-t és a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének számító Binance natív tokenjét, a BNB-t. Ez a három eszköz blue chip altcoinnak számít, ugyanakkor a Bitcoin-hoz képest még mindig volatilisek és kockázatosak.

Az egymilliárd dolláros altcoinok közepes kockázatúnak számítanak, azonban 100 – 500 millió dollár között már bármi megtörténhet. Előfordulhat a projektek teljes összeomlása, vagy az is, hogy csalások áldozatai leszünk.

A projektek elemzése

Miután megállapítottuk a piac aktuális állapotát és trendjét, és leszűkítettük befektetési lehetőségeinket, érdemes a projekteket narratívánként, aztán pedig egyesével megvizsgálni. Az eszközöket fundamentálisan és spekulatív szemszögből is megvizsgálhatjuk, érdemes mindkét elemzésünket lefuttatni.

Fundamentális elemzés

A kriptovaluták fundamentális elemzése figyelembe veszi a kriptovaluta mögött álló blokklánc technológia minőségét és fejlettségét, mint például a használt konszenzusmechanizmus. A nyílt forráskódú projektek esetében a GitHub vagy más fejlesztői platformokon követhető többek között a fejlesztői aktivitás is.

A blokklánc mellett érdemes a felhasználási módokat és az ökoszisztémát is megvizsgálni úgy, hogy kitekintünk a partnerségekre és a fejlesztői csapatra is. Előfordulhat, hogy egy stabil csapat, egy megnyerő partner vagy erős közösség képes messzire eljuttatni egy projektet.

Spekulatív elemzés

A spekulatív elemzés egy adott projekt vagy narratíva potenciáljából indul ki, nem belső értékéből. Ezt különválaszthatjuk a historikus árfolyamokból kiinduló technikai elemzésre és az egyéb tényezőkre, mint a közösségi média aktivitása.

A technikai elemzésünket a TradingView-n is elvégezhetjük, ahol olyan indikátorok segíthetik a döntéshozatalt, mint az RSI (relatív erősség index), a MACD (mozgóátlagokon alapuló konvergencia-divergencia) vagy a különböző mintázatok a múltból.

Döntés meghozatala

Amennyiben meghoztuk döntésünket, és értékesnek tekintünk egy projektet, érdemes a kockázatokkal korrigálni várható nyereségünket. Előfordulhat, hogy egy kis kapitalizációjú projekt egy átverésen alapszik, megbízhatatlan a hálózat, rosszak a visszajelzések, vagy csupán nem támogatott.

Befektetéseinkhez érdemes kilépési stratégiát is készíteni, mely kiterjed többek között a célárfolyamok meghatározására és arra, hogy negatív kimenetel esetén mikor zárjuk pozícióinkat. Nem szabad feltétel nélkül hinni az influencereknek, az X-posztoknak, mindig végezzünk alapos kutatást, hogy kihasználhassuk a piac lehetőségeit.