Az UBS banki gigásza az aranyba történő befektetéseket preferálná

A UBS egy több mint 50 országban jelenlévő és szolgáltatásokat nyújtó befektetési bank és pénzügyi szolgáltató. A 2023-as adatok szerint 5,71 billió dollárnyi kezelt eszközzel rendelkeznek. Így jelentős tényezőnek nevezhetőek a hagyományos pénzügyek világában. Nemrégiben közzétettek egy elemezést „Befektetési tanácsok a második félévre” címmel. Eszerint az UBS az aranyat vonzó geopolitikai fedezeti eszköznek és egy portfolió megfelelő diverzifikációjához szükséges eszköznek tekinti.

Az UBS bankja kacérkodik a kriptókkal is, de az aranyat preferálja

A bank kiemelte a mesterséges intelligenciához kapcsolódó befektetések által vezérelt erős piaci teljesítmény. És a politikai és gazdasági bizonytalanságok elkerüléséhez különböző eszközök, régiók és szektorok között diverzifikált portfóliókat ajánl. Ebben a diverzifikációban a bank szerint az aranynak kifejezetten fontos szerepe van. A Bitcoinról nem tettek említést, pedig a bank már alámerült a kriptok világába. A jelentést Solita Marcelli és Mark Haefele befektetési vezetők közreműködésével írták és elvileg kulcsfontosságú tanulságokat adnának a befektetők számára a következő hat hónapra vonatkozóan. A jelentés hangsúlyozza az eszközök, régiók és ágazatok közötti diverzifikáció fontosságát, különösen az amerikai választási vitákból is megmutatkozó politikai bizonytalanság miatt. „Ezért az év második felében a befektetők számára azt javasoljuk, hogy készüljenek fel az alacsonyabb kamatlábakra és a változó politikai környezetre egy kiegyensúlyozott és diverzifikált portfólió kialakításával”. Írta a jelentésben az UBS csapata.

És itt szerepel a mondat, amely szerint a portfolió diverzifikálására a legajánlatottabb eszköz az arany. Ezzel természetesen a kriptos közösség tudna vitatkozni. A UBS azt is megjegyezte, hogy 2024 első felében erős piaci teljesítményt láthattunk. Az elemzés szerint most jó a környezet globális részvények számára, és arra számítanak, hogy az infláció normalizálódásával és a központi bankok lazítási ciklusba lépésével a diszkontfaktorok csökkennek. Nem az elsők között, de nem is utolsóként az UBS is hangsúlyozza a mesterséges intelligencia hatását a teljes piaci fellendülésre. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos befektetések, különösen az NVIDIA 150%-os éves növekedése, kiemelte a szektor jelentős piaci befolyását. Ezért a bank AI befektetéseket is javasol, természetesen a megfelelő értékkel bíró részvények irányában.