A bitcoin bányászati nehézség második legnagyobb csökkenése jött az FTX összeomlás óta

A Bitcoin-bányászok kitartását több tényező is masszívan próbára teszi a jelen időszakban. Az április közepén történt felezés vagy az éppen némileg korrigáló árfolyam is megviseli a bányászok eredményeit. A nem igazán hatékonyan működő bányászoknak már nincs tovább, kénytelenek kikapcsolni, miután az új blokkokért járó jutalom április 19-én 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkent. Ez egy négyéves mélypont felé is elnyomta a bányászok hash-árát, amely július 4-én napi 0,04 dollárra jutott másodpercenkénti terahash-enként (TH/s).

A bányászoknak nagyon fel kell készülniük a hosszútávú kihívásokra

A bányászok most azzal próbálnak játszani, hogy a Bitcoin bányászati nehézsége 5%-kal csökkent, ami a második legnagyobb csökkenés lehet az FTX kriptotőzsde 2022-es összeomlása óta. Akkor 7%-os csökkenést váltott ki az egész kriptoipart megrázó kataklizma. Taras Kulyk, a SunnySide Digital alapítója szerint a bányászati nehézség jelentős csökkenése a hash-ár által kiváltott megfelelő gazdasági reakció eredménye a bányászok részéről. Kulyk gondolataival maximálisan egyetért Anthony Power, a Power Mining Analysis társalapítója is. Ő úgy látja, hogy a nehézség és a hash-teljesítmény csökkenése valójában jó hír lesz az észak-amerikai Bitcoin-bányászok számára. Ők a leghatékonyabb bányászati berendezésekkel és alacsony energiaköltséggel dolgoznak. Power szerint „ők ténylegesen képesek lesznek magasabb mennyiségű BTC termelésre.”

A Bitcoin bányászata egy energiaigényes folyamat, amelyben speciális számítógépek versengenek azért, hogy egy felfoghatatlanul nagy számtartományon belül eltaláljanak egy véletlen számot. Átlagosan tízpercenként találja el egy bányász a számot, és ezért jutalmat kap BTC-ben. Cserébe pedig a hálózat stabilitását biztosítja. A protokoll szabályai szerint négyévente vagy 210000 blokkonként a hálózat a blokk után járó jutalmakat a felére csökkenti. Ennek a csökkentésnek az a célja, hogy csökkentse az új bitcoinok keletkezésének ütemét. Így korlátozza az ökoszisztémába kerülő új BTC-k kínálatát. Kulyk szerint csapata megfigyelte, hogy a nagyméretű bányászcégek az elmúlt 2 hónapban a működési hatékonyság növelésére összpontosítottak, szemben a hardverbeszerzések növelésével. Ez utóbbi sem fog elmaradni valószínűleg, amennyiben a Bitcoin árfolyama ismét felfelé ívelő pályára áll majd.