Mt Gox felszámolása: Miért a Bitcoin Cash a fő áldozat, nem a Bitcoin?

A Presto Research elemzése szerint a Mt Gox felszámolása inkább a Bitcoin Cash (BCH) árfolyamát befolyásolja negatívan, mint a Bitcoinét (BTC).

Mt. Gox és a Bitcoin Cash-re várható hatása

A Mt. Gox felszámolása során az egykori ügyfeleknek 73 millió dollár értékű Bitcoin Cash-t (BCH) fizetnek vissza. Ez a token napi kereskedési volumenének több mint 20%-a. Peter Chung, a Presto Labs vezető kutatója szerint ez jelentős eladási nyomást eredményez a Bitcoin Cash esetében.

A Bitcoin árfolyama és az eladási nyomás

Sokan attól tartanak, hogy a Mt. Gox felszámolása miatt eladási nyomás nehezedik majd a Bitcoinra is, ami csökkentheti az árfolyamát. Azonban Chung elemzése szerint ez az aggodalom megalapozatlan. A CoinDesk jelentése szerint a Bitcoin ára csütörtökön ismét 60 000 dollár alá esett, több mint 200 millió dollárnyi likvidálással az ázsiai kereskedési nap kezdetén.

Jelentős eladási nyomás a Bitcoin Cash-en

Chung szerint a Bitcoin Cash-re gyakorolt eladási nyomás négyszer nagyobb lesz, mint a Bitcoin esetében. Míg a BCH napi kereskedési értékének 24%-a kerülhet eladásra, addig a BTC esetében ez az arány mindössze 6%. A Bitcoin Cash napi kereskedési volumene az adatok szerint 308,8 millió dollár, így a visszafizetett 73 millió dollár jelentős hatással lehet az árfolyamra.

Eladási stratégiák és különbségek

Peter Chung szerint azok a Bitcoin-tulajdonosok, akik meg akartak válni eszközeiktől, már eladták követeléseiket a csődkövetelések piacán. Ezért a jelenlegi hitelezők többsége olyan elkötelezett Bitcoin-rajongó, akik hosszú távon tartják eszközeiket, és nem terveznek azonnal eladni.

A Bitcoin Cash azonban három évvel a Mt. Gox csődje után vált elérhetővé. Emiatt a hitelezők valószínűleg „ajándékként” tekintenek rá, és gyorsan eladják majd a BCH-t. Az elemzők szerint a Bitcoin (BTC) hosszú távú megtartása és a Bitcoin Cash (BCH) eladása egy hatékony stratégia lehet, mivel így minimalizálhatják a kockázatot és kihasználhatják az árkülönbségeket. Ugyanakkor figyelembe kell venni a finanszírozási ráta kockázatait is, ami befolyásolhatja a stratégiát.

Összegzés

A Mt. Gox felszámolása inkább a Bitcoin Cash árfolyamára lesz negatív hatással, míg a Bitcoin esetében nem várható jelentős eladási nyomás. A Presto Research elemzése szerint a Bitcoin-tulajdonosok többsége hosszú távon tartja majd eszközeit, míg a Bitcoin Cash gyors eladása valószínűbb, ami jelentős eladási nyomást eredményezhet.