A Pectra, az Ethereum következő frissítése nagyobb horderejű, mint azt sokan gondolnák

2024 márciusában az Ethereum hálózat bevezette a Dencun frissítést, amelynek a célja a Layer 2-es tranzakciós költségek drasztikus csökkentése volt. Mi következik most? A Pectra nevű csomag lesz a következő nagy Ethereum frissítés, ez viszont sokkal több dolgot rejt magában mint a Dencun.

A 2024 negyedik negyedévére vagy 2025 első negyedévére tervezett Pectra két korábban tervezett frissítést egyesít: ezek a Prague a végrehajtási réteghez és az Electra a konszenzus réteghez. Ezen specifikációk összevonásával a Pectra célja, hogy számos ambiciózus fejlesztést vezessen be az Ethereumban, rugalmasabbá és optimalizáltabbá téve azt, mint korábban volt.

Mit tartalmaz a Pectra?

A Pectra többről szól, mint egy egyszerű upgrade; tele van új funkciókkal és frissítésekkel.

Ethereum frissítés

Az Ethereum Improvement Proposals (EIP) csomagok az Ethereum javasolt módosításai. Ezek biztosítják, hogy a hálózati változtatásokat és módosításokat átlátható módon, a közösség és a core fejlesztők bevonásával vitassák meg és fogadják el.

A Pectra-frissítéshez jelenleg kilenc Standard EIP és egy Meta EIP tartozik, amely további 11 EIP-ből áll. Ezek az EIP csomagok a számlaabsztrakció, a hitelesítési műveletek és a hálózat általános teljesítménye körüli fejlesztéseket tartalmaznak. A legjelentősebb módosítások közé a következők tartoznak:

  • EIP-2537 – Bevezeti a BLS12-381 görbe műveletek precompile műveletét, ami jelentősen gyorsabbá és olcsóbbá teszi a BLS aláírási műveleteket, ami javítja az Ethereum validátorok elérhetőségét és teljesítményét, valamint csökkenti a gas költségeket.
  • EIP-2935 – Bevezeti a korábbi blokkok hashjének speciális tárolóhelyekre történő mentését, hogy növelje az Ethereum adatok ellenőrzésének hatékonyságát és megbízhatóságát a stateless végrehajtás előtt.
  • EIP-7002 – Lehetővé teszi a validátorok számára, hogy kilépéseket és részleges kivonásokat indítsanak el a végrehajtási réteg kivonási hitelesítő adatain keresztül, ami rugalmasabb lehetőségeket tesz lehetővé a restaking és a staking körül.
  • EIP-7251 – 32 ETH-ról 2048 ETH-ra növeli az Ethereum validátorok maximális tényleges egyenlegét, csökkentve ezzel a szükséges validátorok teljes számát és egyszerűsítve a hálózat számítási terhelését.
  • EIP-7594 – Bevezeti a Peer Data Availability Samplingot (PeerDAS) az L2-ők további optimalizálása, a tranzakciófeldolgozás és a skálázhatóság javítása érdekében.
    EIP-7702 – Új tranzakciótípust ad hozzá, amely egy tranzakció során beállít egy EOA (Externally Owned Account) kódot, lehetővé téve a hagyományos kriptotárcák ideiglenes átalakítását okosszerződés-tárcákká a jobb UX érdekében.
  •  EIP-7692 – Egy 11 alkotó EIP-ből álló Meta EIP, amelynek célja az EVM Object Format (EOF) továbbfejlesztése a szerződések telepítésének és végrehajtásának hatékonyságának javítása érdekében.

Egy új és továbbfejlesztett Ethereum

A Pectra után az Ethereum a felhasználási esetek és felhasználói igények szélesebb körét fogja kiszolgálni. A normál Ethereum-fiókok jobban programozhatók lesznek, az L2-k megfizethetőbbek lesznek, az okos szerződések hatékonyabbak lesznek, a validátorok pedig rugalmasabban kezelhetők lesznek!

Ezekkel a fejlesztésekkel az Ethereum jobban fel lesz szerelve a megnövekedett forgalom kezelésére, más hálózatokkal való integrációra és olyan új funkciók bevezetésére, amelyek a platformot az on-chain innováció élvonalában tartják.

Mi következik a Pectra után?

Bár egyelőre semmi sincs kőbe vésve, az Ethereum közössége már dolgozik a Verkle-fák bevezetésén, ami a Pectrát követő Osaka frissítésben jelenhetne meg.

Nagyon várom már a Verkle-fákat.” – mondta Vitalik az év elején. „Lehetővé teszik majd a stateless validator klienseket, amelyek biztosítják, hogy a staking node-ok közel nulla merevlemez-terület mellett fussanak, és szinte azonnal szinkronizálódjanak – sokkal jobb szóló staking UX-et kínálva.”

Mindezek alapján az Ethereum mindkét következő frissítése arra készül, hogy jelentősen javítsa a lánc használhatóságát a felhasználók és a fejlesztők számára egyaránt.