Putin szerint csak üres ígéret az amerikai dollár

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben a Sputnik által közzétett videóban bírálta az Egyesült Államokat az aranyfedezet elhagyása miatt. A kritika azon alapul, hogy az ország a dollárt egy bizalmon alapuló valutává tette, amelyet semmi sem támaszt alá.

A dollár uralmát a BRICS fenyegeti

Ez a kijelentés éppen akkor hangzott el, amikor a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) egy alternatív fizetési platform fejlesztésén dolgoznak, hogy csökkentsék az amerikai dollártól való függőségüket. A kezdeményezés célja, hogy a BRICS nemzetek közötti kereskedelmet és hitelezést saját valutáik használatával erősítsék, a dollár helyett.

Az amerikai dollár 1944 óta a világ tartalékvalutája, mióta a Bretton Woods-i rendszer létrejött. E rendszer alatt a dollárt aranyhoz kötötték, és más valutákat a dollárhoz. Azonban 1971-ben Richard Nixon elnök megszüntette az aranyalapot, amivel a dollárt egy fiat valutává tette, amelyet az amerikai gazdaság iránti bizalom támaszt alá, nem pedig egy kézzelfogható eszköz, mint az arany.

Oroszország és a dollártól való függetlenedés

Oroszország, amely jelentős szankciókkal szembesül az USA és szövetségesei részéről, különösen érdekelt abban, hogy eltávolodjon a dollártól. Putyin elnök nemrégiben kiemelte, hogy a rubel már az orosz import- és exporttranzakciók 40%-át teszi ki. Továbbá, az Oroszország és Kína közötti kereskedelem 2023-ban 26%-kal, 240 milliárd dollárra nőtt, ahol a tranzakciók több mint 90%-át nemzeti valutáikban bonyolították le.

Arany, ezüst és a kriptovaluták mint alternatívák

Az arany, az ezüst és a kriptovaluták, mint a Bitcoin (BTC), Monero (XMR), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), MultiversX (EGLD) és Nano (XNO) alternatívaként merültek fel a fiat valutákkal, mint az amerikai dollárral szemben. Ezeket az eszközöket nem irányítja egyetlen kormány vagy központi bank sem, és gyakran az infláció és a gazdasági instabilitás elleni védelemként tekintenek rájuk. Az arany évezredek óta értékmegőrző eszköz, és még mindig megbízható eszközként ismerik el.

A dollár helyettesítésének nehézségei

Bár a de-dollárosítási törekvések egyre nagyobb lendületet kapnak, az elemzők szerint a dollár helyettesítése nem egyszerű feladat. A dollár mélyen gyökerező jelenléte a globális pénzügyi rendszerben komoly kihívást jelent minden ilyen próbálkozás számára. Néhány szakértő szerint az amerikai belső problémák jelentik a legnagyobb fenyegetést a dollár uralmára, nem pedig a külföldi erőfeszítések.

Ahogy a világ figyelemmel kíséri a BRICS nemzetek törekvéseit egy alternatív fizetési platform létrehozására, az Egyesült Államoknak kezelnie kell belső kihívásait, hogy megőrizze a dollár globális dominanciáját. A közelgő BRICS találkozók és az USA válaszlépései kulcsfontosságúak lesznek a globális pénzügyi táj jövőjének alakításában.