Norvégiában fedezték fel Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét

A kontinentális Európa legnagyobb itkaföldfém-lelőhelyének felfedezése, amely egyike azon kevés lelőhelyeknek, amelyek nem Kína tulajdonában vagy ellenőrzése alatt állnak, üdvözlendő lökést jelent Európa azon törekvésében, hogy megtörje Kína ritkaföldfém-dominanciáját.

A ritkaföldfémek és más kritikus ásványok iránti kereslet várhatóan exponenciálisan növekedni fog az elkövetkező években, ahogy a zöld energiára való átállás felgyorsul.

A Rare Earths Norway június 6-i közleményében osztotta meg, hogy Norvégia délkeleti részén található Fen Carbonatite Complex terület összes 8,8 millió tonna ritkaföldfém-oxiddal büszkélkedhet. Ezeknek gazdaságos kitermelésére ésszerű kilátások vannak.

Ezen területeken belül, amelyeket a fosszilis tüzelőanyagoktól való globális elmozdulás szempontjából létfontosságúnak tartanak, a vállalat szerint a becslések azt mutatják, hogy 1,5 millió tonna mágneshez kapcsolódó ritkaföldfém található. Ezek a nyersanyagok az elektromos járművekben és szélturbinákban használhatók fel.

Ez az új felfedezés most háttérbe szorítja a szomszédos Svédországban tavaly talált hatalmas ritkaföldfém-lelőhelyet is.

Alf Reistad, a Rare Earths Norway vezérigazgatója elmondta, hogy a Fenben történt felfedezés „óriási mérföldkövet” jelent a vállalat számára.

„Fontos leszögezni, hogy Európában ma egyáltalán nincs ritkaföldfém-kitermelés.” – mondta Reistad hétfőn a videokonferenciában.

A kritikus nyersanyagokról szóló törvény egyik célja, hogy 2030-ra az Európai Unió éves ritkaföldfém-szükségletének legalább 10%-át kitermeljék. A Rare Earths Norway azt reméli, hogy hozzájárulhat ehhez a célhoz.

A Rare Earths Norway szerint az Oslótól nagyjából 210 kilométerre délnyugatra fekvő Telemarkban található ritkaföldfém-lelőhely valószínűleg meg fogja erősíteni Norvégia pozícióját, mint Európa ritkaföldfém- és kritikus nyersanyag-értékláncának szerves része.

ritkaföldfém

A ritkaföldfémek lehet „fontosabbak”, mint az olaj és a gáz

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a jelenlegi globális kínálat nem éri el az energiaszektor átalakításához szükséges mennyiséget. Ennek oka, hogy számos az energiaátalakításban kritikus szerepet játszó ásványi elem előállítása viszonylag nagy földrajzi koncentrációban folyik.

A legtöbb ritkaföldfém elem Kínában található. A becslések szerint a világ második legnagyobb gazdasága a világ ritkaföldfémérc-kitermelés 70%-át, és a ritkaföldfémérc-feldolgozás 90%-át adja.

2022-ben Kína volt az EU legnagyobb importpartnere a ritkaföldfémek behozatalában, a teljes import 40%-át tette ki súlya alapján.

A Rare Earths Norway közölte, hogy a feltárási munkálatok folytatódnak a területen, és a jövő hónapban további fúrásokat terveznek. A vállalat közölte, hogy azon dolgozik, hogy 2030-ra kiépítse a bányászati tevékenység első szakaszát.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a felfedezett erőforrások nagyobb értékűnek tekinthetők-e, mint Norvégia olaj- és gázkészletei, a Rare Earths Norway részéről Reistad így válaszolt: „Nem nagyobb értékűnek. De az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen kijelentette, hogy a lítium és a ritkaföldfém hamarosan fontosabb lesz, mint az olaj és a gáz. Tehát fontosabb lesz, de természetesen nem lesz ugyanolyan értékű.” – tette hozzá.