A bitcoin már nem is annyira elektronikus pénz? Ezt mutatja egy indikátor

Érdekes posztot tett közzé az X-en a CryptoQuant-alapító Ki Young Ju a Bitcoinról. A blokklánc adataira hivatkozva arról írt, hogy a bitcoint már nem annyira elektronikus pénzként használják a felhasználók, mivel a coin forgása/forgalma meredeken lecsökkent. Az a mutató, amit itt használnunk kell az on-chain indikátorok közül, az a „Gyorsaság” (Velocity) indikátora, amely azt követi nyomon, hogy a kriptovaluta coinjai milyen sebességgel forognak a piacon. Ha ennek a mérőszámnak az értéke magas, akkor a coinok gyorsabban mozognak a hálózaton körbe-körbe.

Másrészt, egy alacsony érték azt jelenti, hogy a tokenek sokáig egy címen rostokollnak, mielőtt továbbítanák őket. Az alábbiakban egy grafikon mutatja, hogy a Bitcoin története során hogyan változott a „Gyorsaság” indikátor. Ahogy az alábbi grafikonon látható, a Bitcoin Gyorsaság indikátor a 2021-es bikapiac alatt emelkedett, és a 2022-es medvepiac közepén tetőzött. Ezt a csúcsot követően azonban a mérőszám teljesen megforduló trendet vett fel és megindult lefelé. Ez a csökkenés egészen 2023 utolsó néhány hónapjáig folytatódott, és a mutató azóta oldalazó mozgást mutat.

A Bitcoin egyértelműen digitális arany szerepet tölt be

A grafikonon látható, hogy ezek az alacsony szintek, amelyeket az indikátornál láthatunk mostanában, a legalacsonyabbak az elmúlt mintegy 13 évben. Ez pedig azt sugallja, hogy a legnagyobb kriptovaluta forgalmi aránya megegyezik a 2011-es év forgalmi arányával.

Tehát a mostani felhasználói bázis sem főleg elektronikus formában megjelenő pénzként tekint a bitcoinra. Tehát Satoshi víziója ellenére jelenleg a Bitcoin elsősorban digitális értékmegőrző, digitális „arany”. Amelyet sokszor egyetlen tranzakció nélkül tartanak cégek és intézmények nagy mennyiségben. Nem világos, hogy a BTC esetében a mostani alacsony forgalmi érték megmarad-e, mivel a mutató néhány évvel ezelőtt gyors emelkedést is képes volt mutatni. Ahogy látható, a mutató a BTC története során ciklusokon ment keresztül, a csúcsok és mélypontok között hullámozva. Young Ju is arról posztolt, hogy ha egyszer majd a bitcoin tényleg valódi pénzként funkcionál majd a napi forgalomban, akkor fog ez a mérőszám az egekbe ugrani. De hogy ez bekövetkezik-e majd és mikor, azt nem tudni, mert most biztosan a bitcoin befektetési, értékmegőrző szerepe van a fókuszban.