Visszaesett a réz ára – most érdemes beszállni a piacra?

Keveset hallunk róla, de az árupiacon a legjobban teljesítő eszközök egyike a réz. Az elmúlt hónapban a réz tonnánkénti ára elérte a 10800 dolláros csúcsot is, ami óriási nyereséget biztosított a befektetőknek. Csak idén a fém ára több mint 27%-ot emelkedett és ez várhatóan tovább fog még emelkedni. Ennek főleg az az oka, hogy mondjuk az arannyal szemben a réznek számtalan felhasználási lehetősége van az iparban, így óriási a kereslet iránta. És pont ez hajtja felfelé az árakat is. De ez a trend nem ennyire egyértelmű.

A múlt hónapban elért nyereségének nagy részét az ár leadta és most már bőven a 10 ezer dolláros árfolyam alatt kereskednek egy tonnával. Aktuálisan a 9850 dolláros szint környékén mozog a cikk írásakor. A kérdés, hogy most ez a visszaesés ez vételi lehetőséget jelent-e, belépési opciót a piacra vagy várható további csökkenés? Először is vizsgáljuk meg a tényezőket.

A réz piaca jelenleg egy kissé megjósolhatatlan

Az amerikai munkaerőpiac áprilisi lassulása miatt az amerikai dollár árfolyama akaratlanul is visszaesett, ami hatással volt az árupiacokra. A hullámhatás az arany és réz árában is megmutatkozott, mivel a munkahelyteremtési adatok elmaradtak a várakozásoktól. Az amerikai munkáltatók mindössze 143000 új munkahelyet hoztak létre, ami jóval elmaradt a várt 245000-es értéktől. Emellett a réz globális készleteinek növekedése vezetett a réz árának csökkenéséhez júniusban. A rézkitermelés május vége óta fellendült, és jelenleg úgy tűnik, hogy sikerül kielégíteni a keresleti igényeket.

A rézpiac sokkal kiegyenlítettebbnek tűnik most, mint azt egyes kereskedők remélték korábban, erre világított rá Carsten Menke, a Julius Baer kutatási vezetője. Ő azt jósolta, hogy komoly árfordulatra nem kell készülni a közeljövőben. Így figyelmeztette a befektetőket, hogy várjanak és inkább figyeljenek, mielőtt belépési pozíciót vásárolnának. Összefoglalva, a rézbe való befektetés most kockázatosabb a kínálati oldal megugrása miatt. Mivel az árupiac a kereslet és kínálat alapján működik, a belépés tényleg csak megfontoltan ajánlott. A világ legnagyobb rézkitermelői egyébként Chile, Peru, Kína, a Kongói Demokratikus Köztársaság és az Egyesült Államok.