Elkészült a DuckDuckGo mesterséges intelligencia alapú chatbotja

Elkészült a DuckDuckGo adatvédelem-fókuszú böngésző saját mesterséges intelligencia alapú chatbotja, amely nem rögzíti a beszélgetéseket – így anonim módon, személyes adataink megosztása nélkül kérdezhetünk és kaphatunk válaszokat. 

A vállalat elmondása szerint nem használják fel a felhasználók adatait a modellek képzéséhez, és a DuckDuckGo AI nem követeli meg, hogy fiókot hozzunk létre, mielőtt interakcióba lépnénk a chatbottal. Emellett eltávolítja a metaadatokat, beleértve az IP-címeket is, így a lekérdezések úgy tűnnek, mintha magától a DuckDuckGo cégtől származnának, és nem egy konkrét felhasználótól.

A Duck.ai letisztult felhasználói felülettel rendelkezik; a felhasználók két zárt forráskódú és két nyílt forráskódú modell közül választhatnak, de a közeljövőben új rendszerrel is frissül majd a platform. A zárt forráskódú modellek az OpenAI GPT-3.5 Turbo, valamint a Claude 3 Haiku, az Anthropic Claude 3 egyik változata. A nyílt forráskódú modellek a Meta Llama-3 70Bn és a Mixtral 8x7b. A chatbot mellett a vállalat további izgalmas szolgáltatást is kínál, többek között a DuckAssist integrált asszisztenst, amelyet natív AI-társsá fejlesztenek.

A DuckDuckGo AI szolgáltatása jelenleg ingyenesen használható napi limiten belül, azonban a vállalat tervezi a fizetős verzió bevezetését is, hasonlóan az Open AI-hoz, hogy megszüntesse a korlátokat.

Melyik AI chatbotot használjam?

A DuckDuckGo új szolgáltatása tehát a magánélet védelmére törekszik – csakúgy, mint a nemrégiben indított Venice AI chatbot és képgenerátor, melynek használatához szintén nem szükséges fiókot létrehozni. A szöveggenerálás szempontjából a DuckDuckGo kínálata jobb választás lehet, azonban csak a Venice tud segíteni a cenzúrázatlan képmodellek generálásában, ami fontos előny a versenytársakkal szemben.

Ami az Open AI-t illeti, a DuckDuckGo új szolgáltatásai és a ChatGPT közötti különbségek is jól mutatják, hogy a mesterséges intelligencia területén mennyire fontosak az egyéni igények. Míg az OpenAI a funkcionalitás és a sokoldalúság terén kiemelkedő, addig a DuckDuckGo az adatvédelem és az anonimitás terén kínál egyedülálló megoldásokat. Ez a diverzitás lehetőséget ad, hogy a felhasználók a számukra legmegfelelőbb technológiai megoldást válasszák, figyelembe véve saját preferenciáikat a magánélet és a biztonság terén.