Ezeréves középkori játékgyűjteményt fedeztek fel egy német kastélyban

Az elmúlt hónapokban a régészek egy különleges felfedezést tettek a dél-németországi Burgstein elfeledett kastélykomplexumában. Egy összeomlott fal alatt ezeréves középkori játékgyűjteményre bukkantak, amely nemcsak a korabeli játékok történetébe enged betekintést, hanem a középkori Európa kulturális szokásaira is rávilágít.

Így bukkantak a lenyűgöző felfedezésre

A Tübingeni Egyetem, a Baden-Württembergi Állami Műemlékvédelmi Hivatal (LAD) és a Német Régészeti Intézet (DAI) nemzetközi csapata közösen végzett feltárásokat a rég elfeledett kastély romjainál. A munkálatok során egy összeomlott fal alatt több ritka középkori játéktárgyat találtak. A kollekció részei között volt egy hatoldalú dobókocka, négy virág alakú játékkorong és egy rendkívül jó állapotban lévő sakkfigura.

„A fal törmeléke alatt feküdtek, ahol vagy elvesztek vagy elrejtették őket a középkorban”nyilatkozta Dr. Michael Kienzle, a Tübingeni Egyetem munkatársa. Dr. Flavia Venditti, az egyetem másik munkatársa hozzátette: „Mikroszkóp alatt látható a tipikus fényesség, ami a darabok fogásából és mozgatásából ered.”

A sakk kulturális jelentősége

A felfedezés legkiemelkedőbb darabja egy ló alakú huszár sakkfigura volt. Ez a bonyolult faragású figura egy olyan időszakból származik, amikor a sakk először kezdett meghonosodni Európában. „A középkorban a sakk a hét készség egyike volt, amelyet egy jó lovagnak el kellett sajátítania” – mondta Dr. Jonathan Scheschkewitz, a LAD munkatársa. – „Ezért nem meglepő, hogy az ismert leletek többsége kastélyokból származik.”

középkori sakkfigura

Középkori huszár sakkfigura

A sakk egy chaturanga nevű játékból ered, amely Indiában keletkezett. A játék idővel terjedt a muszlim világban is, míg körülbelül 1000 évvel ezelőtt elérte Európát. „A teljes, 11-12. századi játékgyűjtemény felfedezése meglepetésként ért minket, amelynek a ló alakú huszár figura az igazi fénypontja” – mondta Dr. Lukas Werther, a DAI munkatársa.

A rendkívül jó állapotban megőrzött sakkfigura mellett a kutatók négy virág alakú korongot és egy hatoldalú dobókockát is találtak. Akárcsak a huszár figura, ezek a darabok is kiváló minőségű anyagokból – ebben az esetben agancsból – készültek, és különböző mintákkal díszítettek. Néhány darabon vörös festék nyomai is láthatók, amelyeket jelenleg kémiai elemzésnek vetnek alá.

Középkori játékok

Középkori játékok

Kiállítások és további kutatások

Az ilyen jó állapotban megőrzött játéktárgyak a 13. század előtti időszakból kivételesen ritkának számítanak Közép-Európában. A kutatók remélik, hogy a további elemzések új információkat tárnak majd fel a középkori európaiak szokásairól, az egyes játékok jelentőségéről és a sakk eredetéről.

A nagyközönség pedig hamarosan megtekintheti ezeket az ősi játékelemeket két közelgő kiállításon: az egyik a „Kincsek! Lovagok és kastélyok az Echaz-völgyben” névre hallgat és Pfullingenben, 2024. június 15-én nyílik meg, a másik pedig „A rejtett vidék” nagy állami kiállítás Stuttgartban, amely 2024. szeptember 13-ától indul.

Ezek az események nemcsak a középkori játékok iránt érdeklődők számára nyújtanak különleges élményt, hanem minden történelemkedvelőnek izgalmas betekintést nyújthatnak a középkori Európa mindennapjaiba.