Ötéves mélyponton az aktív Bitcoin címek száma

Az aktív Bitcon címek száma azokat az egyedi tárcacímeket jelenti, amelyek aktívak voltak a hálózaton, akár küldőként, akár fogadóként. Csak azon címek számítanak bele ebbe a számba, amelyek legalább egy sikeres tranzakcióban részt vettek. Ezen aktív BTC tárcacímek száma az utóbbi időben jelentős ingadozást mutatott.

A 2024 áprilisi felezést követően a szám hároméves mélypontra esett, amit a tranzakciós díjak nagysága és a hálózat túlterheltsége okozott. A tranzakciós díjak emelkedését részben az új protokollok, így például a Runes okozták. És mivel ez hatással volt a Bitcoin napi tranzakciókhoz való használhatóságára, a hálózati aktivitás teljesen érthető módon jelentősen lecsökkent.

Az aktív Bitcoin címek számának változása összhangban van a piaci ciklusokkal

Történelmileg elmondható, hogy az aktív címek száma a piaci fázisokat is megmutatja. A 2022-es adatok például az aktív címek stagnálását mutatták, ami összhangban volt a korábbi ciklusokban megfigyelt tipikus medvepiaci mintákkal. A Bitcoin piaci erőinek ciklikus jellege miatt általában vannak olyan időszakok, amikor az aktivitás csökken. Majd a piaci feltételek javulásával megint megugrik az aktivitás és a címek száma. Az aktív címek jelenlegi alacsony szintjére azonban 2019 óta nem volt példa.

Mindezt úgy, hogy a Bitcoin árfolyama ismét minden idők legmagasabb szintjei közelében van. Lehet találgatni, hogy ez minek lehet az eredménye, de valószínűleg a befektetői kör megváltozása is hozzájárulhat. Most azon nagy cégek, alapok részéről áramlik tőke a Bitcoinba, amelyek befektetésként tekintenek a kriptóra és nem igazán akarnak tranzakciókat végrehajtani. Így az árfolyamra a szerepük felhajtó hatással bír, ugyanakkor a tranzakciós aktivitást nem igazán pörgetik.