Egy londoni székhelyű bank betiltja a kriptovaluta tranzakciókat

Az egyre gyakrabban előforduló online csalások miatt egy londoni székhelyű bank – Kroo Bank – úgy döntött, hogy betiltja a kriptovaluta tranzakciókat. Az intézkedés május 30-án lép életbe.

Miért történt a tiltás?

A bank közleménye szerint az online csalások és a kriptovaluta átverések számának növekedése miatt döntöttek a tiltás mellett. Az ilyen csalások során az átverők gyakran digitális eszközöket használnak, hogy becsapják a gyanútlan áldozatokat. Az új irányelv a bank általános szerződési feltételeiben is megjelenik.

„Annak érdekében, hogy biztonságban tartsuk számláját és pénzét, néhány korlátozást vezetünk be a Kroo számlájával történő kifizetésekre és beérkezésekre vonatkozóan” – közölte a bank. „2024. május 30-tól nem támogatjuk a kriptovalutákkal kapcsolatos banki átutalásokat vagy kártyás tranzakciókat.”

Más bankok is hasonló lépéseket tettek

A bank lépése nem példa nélküli. Más brit bankok, mint például a Chase UK és a Starling, szintén hasonló tiltásokat vezettek be, mivel az egész banki szektor aggódik a kriptovaluta csalások növekvő mennyisége miatt. Az intézkedés részeként a bank elutasít minden kriptovaluta szolgáltatók felé irányuló fizetést, és nem dolgozza fel a kriptovalutákkal kapcsolatos banki átutalásokat.

A csalások növekedése

A bankok már korábban is figyelmeztettek az online csalások növekedésére. A Lloyds Bank például tavaly 23%-os növekedést jelentett a kriptovaluta átverések számában az előző évhez képest. A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (FCA) is figyelmeztette a piacot a kriptovalutákba való befektetés veszélyeire és a csalások kockázataira.

A tiltás hatása

Bár a kriptovaluta tranzakciók tiltása gátolhatja a kriptók elfogadását, csökkentheti a kriptopiacon belüli csalárd tevékenységeket is, és összességében biztonságosabb ökoszisztémát eredményezhet. Ez a lépés valószínűleg nagy visszhangot kelt majd a kriptovaluta piacon. Hatással lesz mind a platformokra, mind a befektetőkre. A bank döntése várhatóan befolyásolja más brit fintech cégek döntéshozatali folyamatait is, ezzel átalakítva a pénzügyi és technológiai teret.