Pizza Nap – ártalmas ábrándok, negatív tanulságok

Sokan sajnálkozva gondolnak a Pizza Nappal kapcsolatos eseményre.

A jól ismert történet a következőképpen szól: Hanyecz László 12 évvel ezelőtt rendelt két Papa John’s pizzát, s egy szerencsés embernek ezért 10 000 BTC-t fizetett. Minuit Péter esete volt hasonló, aki mindössze 24 dollárért vásárolta meg a Manhattan szigetet. Figyelembe véve a jelenlegi értéket, nehéz elhinni, hogy valaha ilyen tranzakcióra sor kerülhetett.

A történetnek számos érdekes aspektusa van. Ez volt az első valós világbeli áru vagy szolgáltatás, amelyért bitcoinnal fizettek. A tranzakció a bitcoin árát is meghatározta; mivel a két pizza körülbelül 41 dollárba került, egy BTC körülbelül 0,0041 dollárt ért.

A narratíva másik izgalmas aspektusa László, a GPU-k (grafikus feldolgozó egységek) segítségével történő Bitcoin-bányászat úttörője, aki körülbelül 100 000 BTC-t költött pizzákra, mivel a hónap folyamán többször is kötött hasonló üzleteket.

Haszonszerzésről szóló ábrándok

A Pizza Nap gyakran vált ki olyan ábrándot, hogy egyetlen briliáns kereskedés révén bitcoin-milliárdossá válhatsz. Az efféle álmokat dédelgetők nem arra vágynak, hogy Lászlóhoz hasonlóan GPU-programozó szakemberekké váljanak. Azt azonban könnyen elképzelik, hogy egyszer ők lesznek azok, akik a bitcointalk fórumokon felajánlják, hogy pár pizzáért cserébe bitcoint vesznek.

A gondolat, hogy ilyen sikeres üzletet kötünk, irigységet vált ki belőlünk, mivel titokban neheztelünk arra a személyre, aki ezt ténylegesen végre is hajtotta. Úgy tekintünk rá, mintha megnyerte volna a lottót.

Ezek a fantáziák abból a fiat mentalitásból erednek, ahol az értékhierarchia a fiat pénzben gyökerezik. Inkább lennénk szerencsések, nem pedig ügyesek. Az emberek szívesebben keresnének pénzt munka nélkül, ahelyett, hogy értékes termékek és szolgáltatások nyújtásával szereznék meg azt.

Sokat elmond rólunk, hogy irigyeljük a szerencsét, de azt nem bánjuk, hogy elszalasztottuk az innovációt. Egy fiat-alapú világban könnyebb annak az embernek a helyébe képzelni magunkat, aki eladta a pizzát. Nem a másik személy helyére kívánkozunk, aki elég talpraesett és előrelátó volt ahhoz, hogy GPU-kkal bányásszon. Ez a gondolkodásmód a fiat-eredményeket – a pénz terén szerzett szerencsét – helyezi előtérbe a valódi eredményekkel szemben, amelyek a piacnak nyújtott értékkel való pénzkeresést foglalják magukban. A legtöbb ember inkább halad egy újító nyomdokain, minthogy maga is az legyen.

Mindaz, amit megbántunk a bitcoinnal kapcsolatban

Mindannyiunknak megvannak a magunk történetei ezen a téren. Mindenki más és más döntést volt kénytelen megbánni. Talán 2011 júniusában hallottál a bitcoinról, amikor 30 dollárra emelkedett, és már bánod, hogy akkor nem vetted meg. Talán 2013 áprilisában fedezted fel ezt a pénznemet, amikor az elérte a 266 dollárt, vagy később, 2013 decemberében, amikor 1100 dollárra szökött fel. Vagy talán 2017-ben, amikor elérte a 2500, az 5000, majd a 19 000 dollárt. Vagy még régebben, 2020 márciusában, amikor a bitcoin 4000 dollár alá zuhant, vagy még abban az évben később, amikor a 10 000 dollárt is átlépte.

A bitcoin-megbánás esetek olyanok, mint a badbeat történetek a pókerben. Aki vett már részt pókerversenyen, annak már megvan a saját története, és bizonyára utólag szerencsésebb kimenetelről fantáziál. Ezek az ábrándok azonban terméketlenek, mert a megbánásból, egy olyan elképzelésből erednek, amelyek nem reálisak.

A hosszú távú tartás kihívása

Az ilyenfajta sajnálkozások során gyakran figyelmen kívül hagyunk valamit. Mi lett volna, ha már akkor megvettük volna a bitcoint, amikor először hallottunk róla? Hogyan kezeltük volna a későbbi kihívásokat? Vajon kitartottunk volna a 2011-es, a 2013-as, a 2014-es és a 2018-as 85%-os árfolyamcsökkenés idején?

Belegondoltunk már valaha, hogy milyen nehéz volt tartani a bitcoint ezekben a nehéz időkben? Hajlamosak vagyunk azt feltételezni magunkról, hogy az akkori meggyőződésünk egyezett volna a mostanival, de ez igen csak valószínűtlen. A legtöbb ember akkor teljesen másként érzett, és eladta a bitcoinját. Sokan azt hiszik, hogy a nehéz időkben is kitartottak volna, csakhogy a múlt eseményei mást sugallnak.

2010-ben nem volt szokatlan a 10 000 BTC birtoklása. Sok embernek volt jelentős mennyiségű bitcoinja, mert akkoriban filléreket ért, de hol vannak ők most? Amikor a bitcoin árfolyama megduplázódott vagy megháromszorozódott, a legtöbben eladták. A bitcoint játékszernek tekintették, és nem fogták fel annak forradalmi jellegét. Eladták, hogy új számítógépet, új kerékpárt vagy új autót vegyenek.

Tények, amelyek felborítják a magunkról szőtt elképzeléseinket

Ha 2010-ben azt a két pizzát te adtad volna el Lászlónak 10 000 BTC-ért, nem sokkal később valószínűleg eladtad volna az így szerzett bitcoinodat. Az ellenkezőjét feltételezni önámítás. A legtöbb ember akkoriban nem értette, mi az a bitcoin, és nem voltak olyan oktatási források, amelyek elmagyarázták volna, miért érdemes tartani. Ma már rengeteg forrás áll rendelkezésünkre a bitcoin megértéséhez. 2024-ban sokkal könnyebb megérteni, hogy ez jobb pénzforma, mint bármi, ami korábban létezett. 2010-ben ez sokkal nehezebb volt.

A bitcoin birtoklása azt jelenti, hogy mély meggyőződéssel rendelkezünk vele kapcsolatban. Bizonyos erényekkel kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy hosszú távú tulajdonos legyen. A birtokosok megértik, hogy a bitcoin alapvetően egészséges pénz, és így képesek elviselni a rendszeresen előforduló 85%-os leértékelődéseket. Csak az igazán rendkívüli embereknek sikerült 2010-től kezdve tartaniuk, és te valószínűleg nem tartoztál volna közéjük.

A meggyőződés építése kihívást jelent

A mély meggyőződés kialakítása nem könnyű folyamat, és a korai alkalmazók számára különösen nehéz volt. Ne feledjük, akkoriban mindenki átverésnek tartotta a bitcoint. Még most is évekig tartó tanulás és rendíthetetlen elszántság kell ahhoz, hogy kialakuljon ez a meggyőződés. 2010-2013-ban a bitcoinról való meggyőződés oly ritkaszámba ment, mint egy fizikailag jó kondícióban lévő egészségügyi kormánytisztviselő.

A meggyőződés követése nagy bátorságot igényel, ami sok emberből hiányzik. Gondoljunk csak arra, ami a COVID-19 járvány során történt. Hány embernek volt elég meggyőződése ahhoz, hogy 2020 márciusában a mainstream narratívával ellentétes véleményt fogalmazzon meg? Ilyen szintű meggyőződéssel kellett volna rendelkezned ahhoz, hogy a bitcoint megtartsd azokban a korai években.

2024-ban számos olyan forrás áll rendelkezésünkre, amelyek segítenek a bitcoinban való megtakarításban. Podcastok, könyvek és videók, amelyek segítenek eligazodni ezen a területen – nemcsak a meggyőződés kialakításában, hanem a tartás legjobb gyakorlatainak elfogadásában is. Az első évek azon csapdák aknamezeje volt, melyekben elveszíthettük a bitcoinunkat. A most létező források és a mai Bitcoin-mémek nem propaganda. Ezek a nehezen megszerzett tapasztalatok gyümölcsei.

Bitcoin-zavar

A korai egyéneket tanulmányozva egy aggasztó mintázatot fedezhetünk fel a bitcoin-térben. Majdnem minden 2013 előtti, nem technikai bitcoin-párti most egy altcoint népszerűsít. Miért idegenedtek el vajon a bitcointól a korai támogatók?

Talán rátalálunk néhány válaszra, ha a lottónyertesek fiat-világába tekintünk. Néhány évvel a nyeremény megszerzése után számos lottónyertes élete sokkal rosszabbra fordul, mint a lottónyeremény megszerzése előtt. Az ilyen emberek többsége nem tudja kezelni a nyereményt, ezért egy idő után adósságokkal, sérült kapcsolatokkal és egy rosszabb élettel találják szemben magukat. Néhányan még öngyilkosságot is elkövetnek.

Sajnos sok korai bitcoin-felhasználó története rosszul alakult. Az elmúlt évtized során vagy átverések áldozatai lettek, vagy maguk is csalókká váltak. Ennek eredményeként sokan közülük a bitcoin ellen fordultak.

Tehát, hogy még jobban összetörjem az álmodat, jó esély van arra, hogy ha korán beszálltál volna, akkor mára altcoin csaló lennél, vagy átvert volna egy altcoin. Ezek a csalók, akiket a gazdagság megszerzése iránti vágy arra sarkall, hogy hazudjanak, csaljanak vagy lopjanak. A széttört álmok rémálmában léteznek, ahol a haszonszerzés a főszereplő. Ezt a sorsot a legrosszabb ellenségemnek sem kívánom.

A meggyőződéseid szintre emelése

Sokak számára a Pizza Nap alkalmat ad arra, hogy időutazásos fantáziálgatásoknak adjanak teret: arról álmodoznak, hogy gazdagok lesznek. Ez a gondolkodásmód gyakran indítja az embereket az altcoinok felfedezéséhez, mivel ez a fiatpénz mentalitásból ered. Lényegében a Pizza Nap egy fantázia arról, hogy szerencsések leszünk, és nem kell megdolgoznunk érte.

A fiat pénz elősegítette a fogyasztói mentalitást, ami még inkább fokozza a haszonszerzés vágyát. A kormányok ezt a vágyat lottójátékok révén használják ki, hasznot húzva a könnyen megszerzett gazdagság illúziójából. Az altcoinok ugyanezt a vágyat használják ki. Sajnos a Pizza Nap gyakran erősíti ezt a mentalitást, a szerencse vágyát helyezi a középpontba a képzettség helyett.

A Pizza Napnak inkább emlékeztetőül kell szolgálnia arra, hogy a meggyőződés kialakítása nem könnyű feladat. Az igazi meggyőződés tudást, bölcsességet és bátorságot igényel – olyan erényeket, amelyek kifejlesztéséhez idő, energia és erőfeszítés szükséges. Ahelyett, hogy irigyelnénk a korai alkalmazókat, és arról fantáziálnánk, hogy csatlakozunk hozzájuk, inkább arra kellene törekednünk, hogy kialakítsuk a meggyőződést, amely ahhoz szükséges, hogy átvészeljük a kihívásokkal teli időket, és közben értéket nyújtsunk.