A gyémánt is lehet digitális valuta – legalábbis egy új projekt szerint

Az nem kérdés, hogy a kriptovaluták és a digitális eszközök használatának terjedése teljesen átalakítja a pénzügyi környezetet és egyetlen szektor sem mentesülhet a hatásai alól. Vannak olyan digitális árupénz megoldások, mint a Diamond Standard Carats, amelyek innovatív megoldásokat kínálnak a globális fizetésekhez. Különösen azokon a helyeken, ahol a lakosok korlátozott vagy semmilyen hozzáféréssel nem rendelkeznek pénzügyi szolgáltatásokhoz a hagyományos rendszerben.

A Diamond Standard Carats (CARAT – Karát) egy digitális árucikk token, amely mögött fizikai gyémánt áll. Egy Carat egy Diamond Standard Coin 1/5000-ed részének felel meg. A Carats valós értéket képvisel, és a gyémántok rendkívül alacsony volatilitása miatt a Carats a stabilcoinok alternatíváját jelenti, amely árucikként jogilag szabályozott. Mondjuk ilyen projekt volt már korábban is, csak arról kiderültek turpisságok.

Mit kínálhatnak a digitális gyémántok a vevőknek?

A termék mögött álló Diamond Standard Co. vezérigazgatója és alapítója, Cormac Kinney kiemelte egy interjúben, hogy a Diamond Standard Carats egyedülálló termék, mivel a karátok árucikknek és nem digitális valutának minősülnek. „Minden virtuális valutát használó platformra vonatkoznak a meglévő pénzmozgatási, utalási szabályok” – magyarázta Kinney. A karátok a Diamond Standard Carats megoldásában egy bizonyos összeghatár felett szintén a pénzmosás elleni szabályok hatálya alá tartoznak. De bárki, beleértve egy platform üzemeltetőjét is, továbbíthatja SMS-ben akármilyen mobileszközre. Ez pedig lehetővé teszi a címzettek számára, hogy az árucikket helyi valutáért adják el anélkül, hogy pénzváltási engedélyre lenne szükségük. A digitális eszközök terén az egyik legnagyobb akadály a szabályozó környezet. Kinney azonban rámutatott, hogy az árucikkek kereskedelmére régóta érvényes törvények vannak érvényben. Tehát a Carats felhasználói árutőzsdei kereskedők és nem pénzátviteli szolgáltatók. A dokumentáció szerint a Diamond Standard Carats fizikai árucikkek által fedezett és nem nagyon van szükség harmadik felekbe vetett bizalomra.

Mert Kinney szerint az USDC is lehet átlátható, de ott azért egy harmadik félre vagyunk utalva. A tervek szerint tehát a Carats alternatívát nyújtana a fejlesztőknek a pénzmozgatásra és fejlődő piacok esetén versenytársa lehet a Western Unionnal és a MoneyGramnek. A Carats bármely kiskereskedelmi üzletben megvásárolható vagy eladható, ami egyszerűsíti a pénzügyi tranzakciókat a pénzügyi rendszerekbe kevésbé bevont régiókban. Ráadásul egy stratégiai együttműködésnek köszönhetően a felhasználók hitelkártyával, fiat pénzzel vagy a legtöbb kriptovalutával vásárolhatnak karátokat. A környezetvédelmi megfontolások is a Carats marketingkampány részét képezik. A cég vezérigazgatója ugyanis kiemeli, hogy míg a digitális áruknak általában nincs mögöttes gazdasági tartalma, a Diamond Standard Carats a gyémántok tényleges bányászatára épít, ami hozzájárul a munkahelyteremtéshez és az adókhoz. Kinney magabiztos és úgy látja, hogy a digitális árupénzek jelentik majd a megoldást a központi banki digitális valuták (CBDC) által hozott új kihívásokra is.