Időzített bomba: 2030-ra 155 milliárd dollárnyi token kerül feloldásra

A Binance Research becslése szerint a token feloldások összege 2030-ra eléri a 155 milliárd dollárt.

Token feloldás – milliárdos nagyságrendben

A magas értékeléssel és alacsony kínálattal piacra dobott kripto tokenek körüli trend a fenntarthatatlan növekedés kockázatát nyitotta meg a Binance elemzése szerint.

A kriptopiacon a közelmúltban egy olyan tendencia volt megfigyelhető, hogy a tokenek magas teljesen hígított értékkel (FDV) indulnak, azonban alacsony kezdeti forgalomban lévő készletekkel.

Ez a struktúra, amelyet gyakran a kockázati tőke (VC) finanszírozása és a pozitív piaci hangulat vezérel, fenntarthatatlan árfolyam felértékelődéshez vezethet amikor sor kerül a token generálás eseményére (TGE). Ez pedig jelentős eladási nyomást hoz majd, amikor a token feloldás megtörténik.

A Binance Research nemrégiben közzétett jelentése a Token Unlocks és a CoinMarketCap összesített adatai vizsgálta. Az elemzés azt mutatja, hogy 2024 és 2030 között körülbelül 155 milliárd dollár értékű token feloldás fog lezajlani.

Ha nincs kereslet, elmarad az árfolyam növekedés is

A Binance Research csapata arra jutott, hogy a vevőoldali kereslet növekedése nélkül ezek a token feloldások jelentős lefelé irányuló nyomást gyakorolhatnak a token árakra a jövőben. A 2024-ben piacra dobott tokenek az elmúlt években a legalacsonyabb piaci kapitalizációt (MC) mutatták az FDV-hez viszonyítva. Megjelentek az igazán alacsony készlet mellett forgalmazott tokenek.

A 2024-ben bevezetett tokenek MC/FDV aránya mindössze 12,3%, ami arra utal, hogy a jövőben jelentős mennyiségű token kerül majd feloldásra.

A kockázati tőke beáramlása jelentősen alakította a kriptopiaci értékeléseket. 2017 óta több mint 91 milliárd dollárt fektettek be kockázati tőkealapok kriptoprojektekbe. Ez pedig már a nyilvános piacra lépések előtt is megemelte a token árakat. 2024 első negyedévében az aktivitás a kriptopiacon etéren 52,1%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. Ez azt jelzi, hogy a befektetők erős hajlandóságot mutatnak a projektek magasabb értékelés mellett történő finanszírozására is.

Nevezetesen, a kriptopénz piac kapitalizációja is 61%-kal nőtt ugyanebben az időszakban, ami pozitív befektetői hangulatot váltott ki, és lehetővé tette a projektek számára, hogy jelentősebb tőkét vonjanak be kisebb érték hígítása mellett.

Hosszútávon tarthatatlan a trend

Ez a tendencia hosszú távú kockázatokat rejt magában a felfújt értékelésekkel kapcsolatban – állítja a jelentés. Sok új token akkora FDV-vel rendelkezik, amely összehasonlítható a már bevált 1. rétegű vagy DeFi tokenekkel. Mindez történik annak ellenére, hogy nincs hasonló felhasználói bázisuk vagy piaci jelenlük. Ez az eltérés az értékelések és a tényleges piaci kereslet közötti eltéréshez vezet majd.

E célból a Binance Research azt tanácsolta a befektetőknek, hogy vizsgálják meg a projekt alapjait, például a tokenomikát, az értékelést, a termék életképességét, valamint a csapat hitelességét. A jelentés azt javasolja, hogy a feloldás ütemezésének és működésének alapvető ismerete, alapos átvilágítással párosulva elengedhetetlen lenne, hogy elkerüljük a magas FDV tokenek csapdáit.

„A tokenomika kétségtelenül az egyik legfontosabb szempont a befektetők és a projektcsapatok számára. Minden tervezési döntésnek megvannak a maga előnyei és kompromisszumai. Míg az alacsony kezdeti forgalomban lévő készlettel rendelkező tokenek piacra dobása a kezdeti árfolyam pumpát ösztönözheti, a tokenek folyamatos feloldása és kibocsátása később okoz eladási nyomást okoz, ami negatívan befolyásolja a hosszú távú teljesítményt” – áll a jelentésben.

Másrészt viszont a projekteknek hosszú távú gondolkodásmódot kell alkalmazniuk a tokenomikai tervezésben. Ez biztosíja ugyanis az igazságos tokenelosztást. Emellett figyelembe kell venniük a magas FDV-k és az alacsony forgalomban lévő készletek következményeit. Az olyan stratégiák, mint a token-égetés, a mérföldkő-alapú token megszolgálás és a kezdeti forgalomban lévő készlet növelése mind-mind segíthetnek enyhíteni a jövőbeni eladási nyomást.

Az alacsony forgalomban lévő készletű és magas FDV-vel rendelkező tokenek piacra dobásának tendenciája jelentős kihívásokat jelent a fenntartható növekedés szempontjából. Mind a befektetőknek, mind a projektcsapatoknak szem előtt kell tartaniuk döntéseik hosszú távú következményeit. A kockázatitőke által támogatott projekteknek a méltányos token elosztásra és a reális értékelésre kell összpontosítaniuk az egészségesebb piaci környezet előmozdítása érdekében.