A BlackRock kormányokkal tárgyal az AI-hoz szükséges befektetésekről

A mesterséges intelligencia támogatásához szükséges beruházások érdekében a BlackRock vezérigazgatója több kormánnyal is tárgyalásokat folytat az áramellátás növelése érdekében.

Larry Fink pénteken egy Rómában tartott találkozón beszélt a G7-ek üzleti csoportjainak ülésén. A konferencia megelőzte a jövő heti, Olaszországban tartandó pénzügyminiszteri és jegybanki vezetők találkozóját.

Az AI adatközpontok energiaigénye

Az AI hatalmas lendületet adhat a globális termelékenységnek. Ehhez azonban olyan adatközpontokra és félvezetőgyárakra van szükség, amelyek hatalmas mennyiségű villamos energiát igényelnek. „Ezek az AI adatközpontok több energiát fognak igényelni, mint amit valaha is elképzeltünk. A G7-ek országai nem rendelkeznek elegendő energiával,” mondta Fink.

Versenyhelyzet és állami támogatás

Fink szerint a versenyhelyzetet tovább fokozza, hogy az adatközpontokat ott fogják építeni, ahol az energia olcsóbb, ami állami támogatásokat igényelhet azokban a régiókban, ahol az energia költségei nem versenyképesek. A BlackRock becslése szerint az AI technológiákat támogató adatközpontok és chipgyárak építéséhez és működtetéséhez szükséges beruházások „billió dolláros” nagyságrendűek, és magánbefektetők, például nyugdíjalapok és biztosítók részvételét igénylik.

A növekvő energiaigény

Japán kedden bejelentette, hogy 2050-re 35-50%-kal kívánja növelni az áramtermelést, hogy kielégítse a félvezetőgyárak és AI adatközpontok növekvő energiaigényét. Fink hozzátette: „Jelenleg több kormánnyal is tárgyalunk arról, hogyan vonhatjuk be a magántőkét,” mivel a G7 országai nem tudják egyedül vállalni a költségeket a „költségvetési válság” kockázata miatt.

A jövő generációk terhei

„A G7-eknél tapasztalt hiányok terhet jelentenek a gyermekeimnek, az Ön gyermekeinek és az unokáinknak,” mondta Fink, utalva arra, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzet hosszú távon is kihatással lehet a jövő generációira.

Az AI mint befektetési lehetőség

Fink szerint az AI technológiákba való befektetések hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban. A szükséges infrastrukturális fejlesztések nem csak az AI fejlődését segíthetik elő, hanem jelentős gazdasági növekedést is hozhatnak. Az olyan nagy volumenű projektek, mint az adatközpontok és félvezetőgyárak építése, munkahelyeket teremtenek és elősegítik a technológiai innovációt.