Megkérdőjelezhető lépés: A MakerDAO 2 új stabilcoinnal rukkol elő

A MakerDAO nem titkolt célja, hogy stabilcoinjaival segítse elő a decentralizáció stabilitását az Endgame névre keresztelt terve alapján. A vitatható tervezet szerint az új stabilérmék a DAI-t hivatottak majd helyettesíteni. Minderről a protokoll alapítója, Rune Christensen mesélt nemrégiben.

Az Endgame legújabb fázisának leleplezésére május 15-én került sor, amikor is Christensen bejelentette a 2 vadonatúj stabilcoint. Az érmék a NewStable és a PureDAI nevet kapták s belátható időn belül majd a DAI helyébe lépnek. A DAI pillanatnyilag 5,4 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, ami a szektor 3. legnagyobb szereplőjévé teszi.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy a Dai elkezdett skálázódni, két teljesen különböző világ között rekedt” – írta Christensen a Decentralizált stabilcoinok két ellentétes vonulatának összehangolása című bejegyzésében. „Az egyik világ a tiszta decentralizáció kultúrája, amit a Bitcoin vezetett be. A másik pedig a vágy, hogy a DAI eredeti célja beteljesüljön, vagyis hogy hasznosságot és értéket nyújton a hétköznapi emberek számára.”

A MakerDAO stabilcoinnal próbál kompenzálni?

Christensen részletesen kifejtette a stabilcoin trilemmát, miszerint egy stabil peg fenntartása és a teljes decentralizáltság s a nagymértékű skálázás együttesen nem megvalósítható. Két opciót vázolt fel. Az első a hasznosságot és a méretarányosságot helyezi előtérbe azáltal, hogy egy valós eszközök által (RWA) alátámasztott dollár peget választ fedezetként. A második ezzel szemben teljes függetlenséget követel meg mindennemű központi irányítástól.

A NewStable és a PureDAI színre lépésével mindkét verzió kivitelezhető a cég vezérigazgatója szerint.

A NewStable lesz majd a DAI utódja, ami a növekedésre, a hozamtermelésre és a rugalmasságra fog összpontosítani.

Azonban a hivatalos nevét később hozzák majd nyilvánosságra, amint az új branding befejeződik. A token átveszi a MakerDAO RWA aspektusát is (egy szektor, amely az elmúlt évben jelentős népszerűségnek örvendett), de továbbra is a Maker-hez tartozik majd.

Innovatív befagyasztási funkciót mutat majd be, ami „hasonló lesz más RWA-alapú stabilcoinok iparági szabványához”, bár előtte még át kell esnie egy ellenőrzési folyamaton.

Az aggodalmaskodó felhasználók is megnyugodhatnak, hiszen a DAI token változatlan formában fog tovább működni, de lehetőség nyílik a NewStable-re való frissítésre.

Christensen elmondása szerint a PureDAI által visszatérnek a projekt ideológiai gyökereihez, amit a közösség elhivatott tagjai örömmel fogadtak. Ugyanakkor, a stabilcoin formális megjelenésére akár több évet is várni kell még.

A közelmúltban arról számoltunk be, hogy a MakerDAO vezetése díjkiigazításokat rendelt el a Dai tartalékainak megerősítésére. Vajon a stabilcoinok is csupán mentsvárként szolgálnak majd?