Rekordtávolságra csapott le egy ukrán drón Oroszországban

Az orosz-ukrán háború egyre brutálisabbá válik és úgy tűnik, hogy az ukránok folyamatosan védekezni kényszerülnek, ahogy az oroszok saját embereiket sem kímélve nyomulnak előre. Így válnak egyre értékesebbé az ukrán erők számára az olyan modern technológiák, mint a drónok, amelyekkel az orosz területeken mélyen lehet csapást végrehajtani kritikus infrastruktúra ellen. És látható, hogy ez roppant módon zavarja az oroszokat, ezért is próbálnak már hetek óta ütközőterületet létrehozni az orosz-ukrán határ között. Most viszont az ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SBU) szóvivője azt állította, hogy rekordtávolságra hajtottak végre egy dróncsapást egy orosz olajfinomító ellen. A létesítmény a két ország határától majdnem 1200 kilométerre található.

Rekordtávolságon hajtottak végre dróntámadást az ukránok

A dróntámadás az oroszországi Baskír Köztársaságban csütörtökön megrongálta a finomítót, de áldozatokról nem érkezett jelentés. A The Moscow Times híre szerint Radiy Habirov baskír vezető is megerősítette, hogy dróntámadás érte a baskír Szalavat városának ipari parkját.

A dróntámadás megrongálta a Gazprom Neftekhim Salavat olajfeldolgozó-, petrolkémiai- és műtrágyakomplexumának egyik szivattyútelepét. Habirov azt is hangsúlyozta, hogy az Oroszország tizedik legnagyobb, évi 10 millió tonnás kapacitással bíró finomítója a támadás ellenére normálisan működik. Az oroszok Ukrajna elleni támadása óta ez volt az első alkalom, hogy Kijev Baskírföldet támadta. Egy bennfentes információkkal bíró forrás az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy nagy siker volt az akció, mivel a drón majdnem 1500 kilométert repült a célpontjáig. A forrás szerint az SBU ismét bebizonyította, hogy erős technológiai megoldásokkal rendelkezik, amelyek már az orosz hátországot is képesek bárhol megtámadni. A hatóságok nem közöltek információkat arról, hogy milyen drónok vettek részt a támadásban, és milyen robbanóanyagot használtak.

Közben csapást mértek két olajraktárra is a dél-oroszországi Krasznodar régióban. A krasznodari határterületen május 9-én éjjel végrehajtott dróntámadás megrongálta a helyi olajraktárakat. A Jurovka településnél található olajraktárakat a megszállt Krímben állomásozó orosz erők üzemanyag-utánpótlásának átrakóhelyeként használták. Az oroszokat természetesen roppant módon zavarják ezek a támadások. Nem a kár miatt, hanem inkább azért, mert már nem igazán van biztonságban egyetlen létesítmény sem. Ezért Moszkva bosszúból indított támadásokat Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen. Nem csoda, hogy nagyon kellene Kijevnek nyugati légvédelmi technika. Az ukrán erők az év eleje óta fokozták az oroszországi olajfeldolgozó létesítmények elleni dróntámadásaikat. Egy NATO-tisztviselő április elején közzétett becslése szerint Oroszország olajfinomító kapacitásának 15%-át érintették az akciók. Konkluzióként egy viszont elmondható: ma már egyáltalán nem olyan hadviselés zajlik, mint 80-100 éve. Drónok és rakéták uralják a háborút.