Bezuhant a kínai export, erősödnek a jüan leértékelődési félelmek

Kína exportnövekedése márciusban visszaesett a tavalyi évhez képest, ami kérdéseket vetett fel a jüan esetleges leértékelésével kapcsolatban. Főleg abban az időben, amikor Kína legnagyobb ázsiai versenytársa, Japán szándékosan leértékelte valutáját. A kínai export márciusban 7,5%-kal, 279,7 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez jóval meghaladta az 1,9%-os csökkenésre vonatkozó medián becslést, és éles ellentétben állt a januári és februári 7,1%-os növekedéssel.

A csökkenést a tavalyi év azonos időszakának magasabb bázisa okozta. Akkor ugyanis Kína erős, 14,8%-os, 315,6 milliárd dolláros növekedést jelentett. Az import szintén visszaesett, -1,9%-kal csökkent márciusban az előző év azonos időszakához képest. Ez is elmaradt a várakozásoktól. Szekvenciális összehasonlításban az export márciusban +1,2%-kal nőtt (szemben a január-februári +3,5%-kal). Míg az import márciusban 1,4%-kal csökkent (szemben a január-februári +0,8%-kal). Az export visszaesésével Kína külkereskedelmi mérlege is visszaesett márciusban 58,6 milliárd dollárra.

Egyik külkereskedelmi adat sem mutat jó jelet a kínai gazdaságról most

A nemrégiben közzétett kereskedelmi adatok csak a főbb kereskedelmi partnerekre és termékekre vonatkoznak. A kereskedelem országonkénti és termékenkénti részletes bontását április 20-án teszik közzé. A főbb célországok szerint az export értéke a délkelet-ázsiai régiót kivéve a főbb kereskedelmi partnerek mindegyikénél folyamatosan csökkent. A tavaly márciusi magas bázisok miatt erősen negatív az idei éves exportnövekedés. Az USA-ba irányuló export márciusban 15,9%-kal csökkent éves szinten (szemben a január-februári +2,6%-kal). Az Európai Unióba irányuló export pedig 14,9%-kal csökkent éves szinten márciusban (szemben a január-februári -2,3%-kal).

A főbb kategóriák szerint és szekvenciálisan az autóipari termékek kivitele jelentősen nőtt márciusban, míg a műtrágya és a mobiltelefonok kivitele csökkent. Éves összehasonlításban a technológiai termékek exportnövekedése továbbra is erős maradt. A chipek exportja márciusban 11,5%-kal nőtt éves szinten (szemben a január-februári +21,4%-kal), +7,0%-os szekvenciális növekedéssel. A lakhatáshoz kapcsolódó termékek exportnövekedése márciusban jelentősen mérséklődött. Például a bútorok kivitele 12,3%-kal csökkent márciusban (szemben a január-februári +28,7%-kal).

Tavaly Kínában hét év után először csökkent az exportnövekedés, a gyenge külső kereslet miatt 4,6%-kal esett vissza a szállítás volumene. Ez további kihívásokat jelent Pekingnek a pandémia utáni gazdaság újjáélesztésére irányuló erőfeszítései közepette. A külföldi befektetések elkezdték elhagyni az országot, a piaci bizalom csökken és egyre több potenciális kereskedelmi akadály merül fel. A lehangoló kereskedelmi számok csak tovább növelik a világ második legnagyobb gazdaságával kapcsolatos aggodalmakat, ami rossz előjel a jüan számára.

A távok-keleti ország csapdába került

A kínai valuta gyengülni látszik idén, ami egybevág a kínai szándékkal, mivel Kínának kétségbeesetten szüksége van egy gyenge valutára, hogy olcsóbbá tegye exportját. Ez nem lesz könnyű dolog, mivel a jen nem csak rekordalacsony szintre csúszott a jüannal szemben, de egy kulcsfontosságú támasztási szint alá is beesett. A dollár-jüan árfolyamot a központi banki politikára vonatkozó ellentétes kilátások és az USD/JPY árfolyam iránya határozza meg. A Bloomberg következtetése az volt ezzel kapcsolatban, hogy amíg nincs kormányzati támogatás a japán jen számára (ez valószínűtlen) vagy a korai Fed-kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások nem erősödnek fel, addig a kínaiaknak nincs sok mozgásterük. Nincs sok opciójuk. Vagy mesterségesen stabilan tartják a valutát és folyamatosan veszítenek a japánokkal szemben. Vagy leértékelik a jüant, és elviselik a masszív tőkekiáramlást.