Titkos háború zajlik a Solana hálózatán, ami a jövőjét veszélyezteti

Meglepő, szinte filmbe illő állításokkal rukkolt elő nemrégiben a Duo Nine névre hallgató elemző. Szerinte ugyanis egy komoly háború zajlik a Solana hálózatának berkein belül, amelyben a vetélytársak erőteljesen igyekeznek kiiktatni egymást. Az elemző állítása szerint bár a kriptoközösség nem igazán tud erről a harcról, még akár az is megtörténhet, hogy a felhasználók nem tudnak majd tranzakciót végrehajtani a Solanán emiatt.

Azt is állítja Duo Nine, hogy a vetélytársak még DDoS-támadásokat (túlterheléses támadásokat) is indítanak egymás ellen. A cél, hogy kinek a tranzakciója élvezzen elsőbbséget a blokklánchoz való hozzáadásban. Eredmény? A riválisok által megcélzott projektek felhasználói nem tudnak tranzakciót végrehajtani, mert a támadó fél elfoglalja az összes helyet a blokkokban. Ez a validátorok adataiban is látható.

A Solanán zajló háború nem túl jó jövőképet vetít előre

A tranzakciók, műveletek végrehajtásában való késlekedés hibákhoz és a hálózat rossz működéséhez vezet. Arról nem is beszélve, hogy milyen csorbát szenved a megtámadott projekt hírneve. Hiszen az egyszerű felhasználók a “problémás” platformoktól vetélytársakhoz mehetnek át. Így pedig nem csoda, hogy a szembenálló felek milliókat költenek a támadásokra. Duo Nine azt is megemlítette, hogy több mint 100 “bot tárca” támadhatja a Solana tárcákat spam-támadással. Ehhez a támadó fél minimális SOL-t tartalmazó tranzakciókkal bombázza az áldozatot. Ebben az esetben a tárca tulajdonosa elveszíti az eszközök mozgatásának lehetőségét. Hiszen a támadó az összes blokkterületet spam tranzakciókkal tölti meg. Az áldozatok ekkor új tárcákat hoznak létre, ami nem igazán hosszútávú megoldás.

Ez az ún. háború elégedetlenséghez vezet a Solana ökoszisztéma projektjei felhasználói körében, és dühítheti a fejlesztőket is. Duo Nine megjegyezte, hogy a végén ez az egész “megöli” a Solana-t, főleg, hogy még mindig nem találtak megoldást a problémára. A hálózattal kapcsolatos ezen jellegű aggodalom először 2024 tavaszán merült fel, köszönhetően a Solana mémcoinok körüli hype-nak. Az ezen altcoinok iránti érdeklődés okán végeztek biztonsági elemzéseket. 2024. áprilisában a Blockaid elemzői megállapították, hogy a Solanán lezajltott token előértékesítések fele csalás volt. Érdekes módon már 2022-ben voltak olyanok, akik a projekt végét jósolták. A Solana egyik fő befektetője az FTX kriptotőzsde volt, amely 2022. novemberében összeomlott. A Solana azt viszont túlélte és sikerült még növekedést is felmutatnia. A kérdés most az, hogy a jelenlegi helyzet mennyire lesz komoly probléma a napi felhasználók számára.