A OneCoin jogi igazgatója 4 év börtönt kapott

A sok milliárd dolláros OneCoin csalásban jogi és megfelelőségi vezetőként közreműködő Irina Dilkinskát négy év börtönbüntetésre ítélték, miután beismerte, hogy segített sok millió dollár tisztára mosásában. Az ítéletet Edgardo Ramos, az Egyesült Államok egyik kerületi bírója hozta meg, közölte az amerikai ügyészség az április 3-i közleményében. A négyéves börtönbüntetés mellett Dilkinskának szabadulása után egy ideig felügyelet alatt is kell állnia. Illetve kötelezték 111 millió dollár kártérítés megfizetésére is.

Lassan mindenkit elér az igazság keze a OneCoin ügyben

A Bloomberg április 3-i írása szerint Ramos bíró elutasította Dilkinska kérését, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia, hanem hazatérhessen, hogy kisgyermekeiről gondoskodjon Bulgáriában. A bíró szerint ugyanis Dilkinska egy rendkívül intelligens nő, akinek tudnia kellett volna, hogy milyen jogi következményei vannak annak, hogy részt vesz a 4 milliárd dolláros piramisjáték működtetésében. Maga a bíró mondta azt, hogy nem érti, hogy Dilkinska miért nem hagyta el előbb a “süllyedő hajót”. A nő egyébként még november 10-én egy manhattani szövetségi bíróságon vallotta magát bűnösnek pénzmosás és csalás vádjában. Mindegyik vádpontban legfeljebb öt év börtönbüntetés szabható ki. Ez azt jelenti, hogy Dilkinska 10 év börtönbüntetéssel nézett szembe az ítélethozatal előtt.

A mostani ítélettel egy újabb OneCoin-vezető került tehát börtönbe. Legutoljára tavaly szeptember 12-én ítélték 20 év börtönbüntetsére Karl Sebastian Greenwoodot, az egész csalás egyik állítólagos kiötlőjét. Őt még 300 millió dolláros kártérítés megfizetésére is kötelezték. Nagyon röviden összefoglalva Greenwood és Ruja “A kriptokirálynő” Ignatova alapították a OneCoint még 2014-ben és hatalmas hasznot ígértek a OneCoin kriptovaluta befektetőinek. De az később kiderült, hogy sosem volt semmiféle blokklánc a háttérben, ehelyett valójában egy piramisjátékot működtettek. Ignatova jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodik. Ő még 2017. októberében tűnt el, miután Görögországba repült. Sokan úgy gondolják, hogy őt is megölték, mint néhány másik OneCoin vezető tisztviselőt 2020-ban Mexikóban.