A Bitcoin remek válasz lehet az Egyesült Államok növekvő adósságaira

Azáltal, hogy januárban elfogadták a Bitcoin spot ETF-et, a világ vezető kriptovalutája kilépett a szürkezónás kategóriából, amit bűnözők és terroristák használnak csak. Az értékmegőrző jelzővel gyakran emlegetett Bitcoin, mint „digitális arany” remek válasz lehet az Egyesült Államok növekvő adósságaira – állítják a kriptoszféra befolyásos elemzői, szakemberei.

A gazdaság jelenlegi állapota

Jelenleg az Egyesült Államok gazdasági állapota az egyik legforróbb téma a médiában. A kamatvágás kérdésessége mellett a puha landolás az egyik leggyakrabban vitatott kérdés, melyre a tegnap kinyilvánított inflációs adatok sem adtak pontosabb megoldást.

A CNBC közlése szerint 2024 februárjában 3,2%-kal nőtt az infláció az egy évvel korábbi szinthez képest, januárhoz képest pedig 0,4%-kal. Az elemzői előrejelzések ezt a 3 – 3,2%-os szintet prognosztizálták korábban februárra, és mivel nem jártak messze a tényleges adattól, hatalmas katasztrófa nem történt a tőzsdéken. A maginfláció – mely megtisztítja az inflációt a gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól, például az energiaáraktól és az élelmiszeráraktól – 3,8%-kal emelkedett egy év alatt.

Az Egyesült Államok kamatlábai 2023 júniusa óta változatlanul 5,25 – 5,50%-on állnak, és az újabb 3% feletti inflációs adat kérdéseket vet fel az emberekben, hogy vajon mikor kezdődik el a FED részéről a kamatvágás időszaka. A CME FedWatch oldala szerint a márciusi FOMC meetingen 99% eséllyel marad a jelenlegi alapkamat és a májusi FOMC meetingen is 89,6% esélyt adnak arra, hogy nem lesz kamatvágás. Júniusban már jobbak a kilátások, ugyanis az oldal 58,6% esélyt lát egy 25 bázispontos kamatvágásra, míg az 50 bázispontos vágásra 6,3% esélyt látnak.

Az influenszerek az értékmegőrzők vásárlását szorgalmazzák

A kriptoközösség fokozott figyelemmel követi az Egyesült Államok gazdaságának alakulását, hiszen a kormány által közölt adatok hatással lehetnek a FED jövőbeli döntéseire, a döntések pedig a piacok alakulására. A kriptoszférában két prominensnek mondható szakember, Balaji Srinivasan, angyalbefektető és Robert Kiyosaki, a „Gazdag papa, szegény papa” című sikerkönyv írója is az értékmegőrzőkbe való befektetés fontosságára hívták fel az emberek figyelmét.

Srinivasan (@balajis) legutóbb az X-en (korábban: Twitter) osztotta meg közel 1 millió követőjével nézeteit, miszerint a Bitcoin kritikus megoldást jelenthet az elburjánzó kormányzati kiadások veszélyeire. Az Andreessen Horowitz partnere arra is kitért, hogy a pénzügyileg kétségbeesett államok hajlamosabbak lehetnek az agresszívabb fellépésre is, mely akár a magánvagyon elkobzását is jelentheti. Srinivasan szerint különféle nemzetközi precedensek azt bizonyítják, hogy egy potenciális krízishelyzetben akár ez is előfordulhat, mint alternatíva, erre pedig remek megoldás a Bitcoin, mely kívül esik a kormány ellenőrzési körein.

Srinivasan mellett Kiyosaki is az arany, ezüst és Bitcoin felhalmozását javasolja, ugyanis az író – üzletember szerint elkerülhetetlen az Egyesült Államok számára egy újabb bankválság. Jelenleg napi 10 milliárd dolláros hiánykiadás jelentkezik az USA-ban, mely a problémák fokozódásának az egyik jele. A megosztó nézeteiről híres Kiyosaki a felkészültséget emelte ki, mint megoldás: az Egyesült Államok pénzügyi helyzete szerinte elég borús képet fest, a Bitcoin az egyik olyan eszköz, mely az emberek biztonságát garantálhatja – ameddig az intézményi befektetők át nem veszik itt is az uralmat.

Érdemes figyelemmel kísérni az Egyesült Államok gazdasági állapotának alakulását, hiszen a Bitcoin spot ETF fokozódó népszerűsége, és a potenciális gazdasági válság könnyedén a digitális valuták felé irányíthatják a tőkét.