Ezért van bitcoin-hiány a tőzsdén kívüli piacokon

A bitcoin spot ETF-ek több mint 7,4 milliárd dollárt vonzottak be 50 nap alatt, ami nagy hatással van a bitcoin tőzsdéken kívüli elérhetőségére. A tőzsdén kívüli piacok gyors csökkenést tapasztalnak a bitcoin kínálatában, egyes jelentések szerint az összkínálat nagyjából 40 BTC-re rúg. Annak ellenére, hogy vannak kételyek az adatok pontosságával kapcsolatban, az ETF-ek beáramlása és a bitcoin árának emelkedése közötti kapcsolat nyilvánvaló.

A bitcoin piaci dinamikái változnak, a spot ETF-ek jelentős beáramlásának köszönhetően: több mint 7,4 milliárd dollár folyt be az elmúlt 50 napban. Ez a beáramlás közvetlenül befolyásolja a bitcoin elérhetőségét a tőzsdén kívüli (OTC) piacokon, a blokklánc-adatok szerint december óta gyors csökkenést mutatva. Caitlin Long, a Custodia Bank vezérigazgatója szerint a jelentős tőzsdén kívüli piacokon eladásra kínált bitcoin BTC Price BTC Price hiányának döntő szerepe van a bitcoin árának 62 000 dollár fölé emelkedésében.

A tőzsdén kívüli piacok kihívásokkal szembesülnek

Az ETF-ek beáramlása arra kényszeríti az árjegyzőket, hogy a tőzsdéken kívülről vásároljanak bitcoint a piaci csúszás mérséklése érdekében. Azonban, amikor az ETF-kereslet meghaladja a rendelkezésre álló kínálatot, ez ideiglenes kínálati hiányt eredményez a tőzsdén kívüli OTC piacokon, arra kényszerítve az árjegyzőket, hogy a nyilvános tőzsdékről szerezzék be a bitcoint. Ez a folyamat nagyban hozzájárult a közelmúltbeli áremelkedésekhez, és esetenként az is előfordult, hogy mindössze 40 BTC-t kínáltak eladásra a tőzsdén kívüli piacokon, árfolyamtól függetlenül.

Annak ellenére, hogy nyilvánvalóak a tőzsdén kívüli piacok kínálatának korlátai, néhány elemző, köztük a Reflexivity Research társalapítója, Will Clemente megkérdőjelezi a kínálatot nyomon követő adatok pontosságát. Clemente szerint a bitcoin hiányáról szóló állítások túlzóak, kiemelve az ilyen tranzakciók pontos nyomon követésének bonyolultságát.

A közelmúltbeli áremelkedés és az ETF-ek beáramlása között erős az összefüggés, különösen a február 26 és 28 közötti időszakban, amikor a beáramlás napi szinten meghaladta az 500 millió dollárt, ami egybeesik a bitcoin árának 52 000 dollárról 64 000 dollárra való ugrásával. Annak ellenére, hogy mostanra az ár stabilizálódott és az ETF-beáramlás csökkent, az ETF-ekkel kapcsolatos tevékenységek és a piaci árak közötti kapcsolat továbbra is érdeklődés tárgya a kriptovaluta közösségben.