Két fontos indikátor is hosszútávú bikapiacot jelez a BTC-nek

Azzal, hogy a bitcoin percről-percre egyre magasabb árfolyamot BTC Price BTC Price ér el, egyre többen elemzik annak lehetőségét, hogy ez milyen hosszú és milyen magas bikapiac lehet. 2023-ban a bitcoin ára 155%-ot emelkedett azok után, hogy 2022 végén véget ért egy igencsak hosszú medvepiac. Valahol 15500 dollár környékén volt a mélypont és onnan kezdett visszaépítkezni az árfolyam. 2024 elején már 57 ezer dollárnál jártunk, most pedig már 60000 dollár felett van az ár. A blokklánc indikátorok azt mutatják, hogy ez egy hosszabb bikapiac kezdete lehet. Ez a mostani időszak, amikor a BTC ára ilyen gyorsan emelkedik, historikusan csak körülbelül 6 hónappal a felezés után szokott kezdődni. A kérdés most azonban az, hogy már a felezés körül megtörténhet egy történelmi csúcs elérése vagy akár már előtte?

Két indikátor, ami nagyon pozitív bitcoin árfolyam jövőt mutat

Az első olyan on-chain indikátor, amely egy hosszabb, érett bikapiac kezdetére utal, a realizált árral súlyozott ún. HODL Hullámok. Ez a mutató a realizált árral súlyozza a normál HODL Hullám indikátort. A HODL Hullámok azt mutatják meg, hogyan oszlik el a bitcoin aktív kínálata a tartási idő alapján. A realizált árral súlyozva azt láthatjuk, hogyan változott a bitcoin eloszlása a tartási időszak és a tulajdonosok viselkedése alapján.

Általában a rövid távú HODL-hullámok (piros és narancssárga, 6 hónapnál rövidebb) a medvepiac alatt húzódnak össze. Ezzel szemben egy bikapiac során a hosszú távú hullámok (zöld és kék, 6 hónapnál hosszabb) aránya csökken, mivel a tulajdonosok eladják a régóta birtokolt érméiket. A ciklus csúcsán ez olyan helyzetet eredményez, amelyben a legtöbb érmét rövid ideig rövid HODL hullámokban (piros területek) tartják. Egy ilyen állapot gyors kirobbanó csúcshoz vezet, és megelőzi a hosszú távú medvepiacot. Másrészt, ha a csökkenő időszak végetért, a piros és narancssárga HODL-hullámok hosszú ideig laposak maradnak, és kevés piaci részesedéssel rendelkeznek. Ez csak az érett bikapiacok kezdetén van így. Ekkor a grafikonon a méretük erőteljes növekedése látható (zölddel karikázott területek).

A másik olyan indikátor, ami hasonlóan bikapiacot jelez hosszabb távra, az a Hodlerek Nettó Pozíció Változása. Ez az indikátor a hosszútávú befektetők, hodlerek havi pozíciójának változását mutatja. Megmutatja, amikor a hodlerek csökkentik pozíciójukat és azt is, amikor növelik. Leginkább akkor szokott pozíció csökkenés előfordulni, amikor piaci csúcspont van, vagy éppen mélypont. Ha viszont növekszik a hodlerek eladási aktivitása, az az érett bikapiac kezdetét jelenti. Ha a helyzet ezúttal is megismétlődik, akkor ez a 2 on-chain mutató egyértelműen jelzi a Bitcoin-ciklus jövőképét. A hasonlóságok ellenére azonban minden ciklusnak megvannak a maga egyedi jellemzői, amelyek nem követik a történelmi mintákat. Erre figyeljünk oda, ez egy volatilis piac, ahol a 30%-os korrekció rövid idő alatt nem meglepő.