Végre csökkent a Bitcoin mempool mérete – enyhült a hálózati nyomás

Aki eddig még nem volt tisztában a Bitcoin mempool fogalmával, de mostanában próbált a Bitcoin láncon tranzakciót végrehajtani, az gyorsan megismerkedett vele. A mempool az az átmeneti hely, ahol a láncon végrehajtandó tranzakciók várakoznak, amíg nem kerülnek be egy blokkba. Ennek tükrében a mempool vizsgálata gyorsan megmutatja, hogy milyen a forgalom helyzete, a tranzakciók iránti igény és a díjak nagysága a hálózaton.

A Bitcoin mempool végre tisztulni látszik

2023 utolsó hónapjaiban és 2024 első heteiben a Bitcoin hálózatán rendkívül komoly torlódás alakult ki, ezt jól mutatta a mempool is. December közepén a mempoolban 117813 tranzakció várt feldolgozásra, a tranzakciós díj pedig összesen 50,9 BTC-re rúgott. A helyzet jól mutatta, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a hálózat a nagyszámú tranzakció kezelésében. December végére ugyanis a helyzet még tovább súlyosbodott, mert a mempool mérete már 194374 tranzakcióra növekedett. Ez a torlódás azoban nem volt nagy hatással volt a Bitcoin árfolyamára, amely december nagy részében 42000 dollár körül mozgott.

A magas tranzakciószámok és díjak január elején is megmaradtak, a mempool 64664 tranzakciót és 32,7 BTC díjat tartalmazott az év első napján. Tovább hangsúlyozva a hálózatra nehezedő nyomást a feldolgozatlan tranzakciók súlya alatt. A mempoolban megerősítésre váró tranzakciók összmérete tovább nőtt 106369 millió bájtra, és január végén 139457 milliónál tetőzött. Ez jól mutatja a tranzakcióhátralékot és a tranzakciók összetettségének vagy méretének növekedését. Az elhúzódó torlódásos időszak fordulópontja februárban jött el sokak nagy örömére.

Február 21-re a mempool jelentősen kitisztult, a teljes tranzakciós díj 8,3 BTC-re, a várakozó tranzakciók száma pedig 68433-ra csökkent. A mempoolban lévő tranzakciók teljes mérete is csökkent, 90439 millió bájtra, ami a hálózati terhelés enyhülését mutatja. A csökkenő nyomással párhuzamosan kilőtt a Bitcoin árfolyama is és átlépte az 52 ezer dollárt is, mire az 51800 dollár körüli szinten stabilitást talált ( BTC Price BTC Price ).

A mempool torlódás februári felszámolása a Bitcoin emelkedő ára ellenére a hálózat tranzakciófeldolgozási kapacitásának javulását jelzi. Valószínűleg a bányászok előnyben részesítik a magasabb díjas tranzakciókat vagy a felhasználók a tranzakciók kötegelése vagy a láncon kívüli megoldások mellett döntenek. A torlódások és a díjak csökkenése valószínűleg hozzájárult a befektetői hangulat pozitív változásához is.