700 000 BTC-t mozgattak át a bányászok OTC pultokra – mit jelent ez?

A Bitcoin-bányászok az elmúlt 3 hétben 700 000 Bitcoint költöztettek át az OTC pultokra, melyek a tőzsdén kívüli értékesítésben játszanak hatalmas szerepet. A januári Bitcoin spot ETF jóváhagyását követően megnőtt a bányászok körében az aktivitás, mely kedvező árakkal és tranzakciós díjakkal kecsegtet.

Mik azok az OTC pultok, és mi célt szolgálnak?

Az Over-the-Counter – magyarul: tőzsdén kívüli kereskedés – ügyletek két egyenrangú fél között köttetnek meg úgy, hogy az nem kerül be egyik brókercég vagy tőzsde ajánlati könyvébe sem. A két fél megegyezik a vételárról, és a piacon kívül folytatja le a kereskedést, ezzel kedvező árakat kialkudva, minimális tranzakciós költségek mellett.

Az OTC pultok közvetítőként szolgálnak első sorban nagy volumenű kriptovaluta tranzakciók lebonyolításához. A két fél megállapodik a vételárban, mielőtt a tranzakció végbe menne. Ez a tranzakció értelmezhető kripto-kripto vagy fiat-kripto páron is. Az OTC kereskedés viszonylag átláthatatlan, el vannak szigetelve a tőzsdéktől, ezáltal nincs kitéve a szélesebb piaci ingadozásnak sem.

A pultok között megkülönböztetünk megbízót (principal) és ügynököt (agency). A megbízó asztala vállalja a vevő kockázatát, hogy a pénzeszközöket a vevő által kívánt eszközök megvásárlására használják fel, az ügynökségi pultok azonban nem viselnek kockázatot, mivel nem ad ki pénzt tranzakcióra. A szolgáltatásért cserébe közvetítői díj kerül felszámításra, azonban ez elenyésző a tőzsdék és brókerek díjaihoz képest.

Mit jelent ez a piaci magatartás?

Ki Young Ju, a CryptoQuant vezérigazgatója szerint az elmúlt három hétben mutatott aktivitás a bányászok részéről arra utal, hogy eladásra vagy kereskedésre készülnek. A Bitcoin spot ETF jóváhagyását követően megnövekedett intézményi kereslet miatt a bányászok esetlegesen megragadhatják az alkalmat arra, hogy jelentős Bitcoin-tartalékaikat tőzsdén kívül, kedvező árazási feltételek mellett kínálják eladásra. A momentum mögött első sorban az állhat, hogy az áprilisban végbemenő Bitcoin-felezés következtében a bányászjutalom blokkonként 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökken, ezzel egycsapásra megfelezve a jutalmukat.

A sajátos bányászviselkedés annak tudható be, hogy a CryptoQuant adatai szerint az UTXO-k mennyisége jelentősen megnőtt, ez jelenleg 1 000 és 10 000 BTC között mozog. Ezeket az összegeket az on-chain analitikai cég első sorban bálnákhoz és intézményi befektetőkhöz köti, nem pedig egyéni kereskedőkhöz.

Ugyan ez még nem érte el a 2021 második felében látott szintet, nyilvánvaló, hogy jelentős számú bálna és intézményi befektető lépett a piacra. A nagy Bitcoin-entitások, akik 1 – 10 000 BTC-vel rendelkeznek 2022 júliusa óta nem voltak ilyen nagy számban, az ezeken a tárcákon tárolt Bitcoin mennyisége elérte a 3,96 millió BTC-t. Ez általában magasan korrelál a Bitcoin árfolyamának a mozgásával is. A cikk írásakor a Bitcoin árfolyama 51 000 dollár körül mozog, az elmúlt hónapban több, mint 25%-os emelkedést maga mögött tudva.