Az altcoin tulajdonosok úsznak a nyereségben

Eddig úgy tűnik, hogy az átlagos altcoin tulajdonosok hatalmas nyereséget termelnek, ahogy arról a Santiment, egy vezető blokklánc-elemző cég is beszámolt. A cég elemzése szerint sok altcoin tárca jelentős nyereséget könyvelhetett el, a legtöbb kriptoprojekt pedig bullish teljesítményt mutat.

Ezek a realizált hozamok a Santiment szerint azóta növekednek látványosan, amióta a kriptopiac 2023. október közepén bika fordulatot vett, ami azt jelzi, hogy ezek a masszív nyereségek “közép- és hosszú távú időskálán” halmozódtak fel.

Megfigyelt potenciális kockázat

A szép hozamok ellenére a Santiment óvatosságra intette a befektetőket, jelezve a piac “túlvett” szintjeit. A blokkláncelemző cég megjegyezte:

“Néhány lemaradó altcointól eltekintve a kriptoprojektek túlnyomó többsége a közép- és hosszú távú időskálán nyereséget termelt az átlagos kriptotárcák számára. Ez azt jelenti, hogy a modellünk meglehetősen sok “túlvett” jelzést mutat.”

altcoin szezon

Bár a Santiment kimutatta, hogy ez nem feltétlenül jelent közelgő piaci korrekciót, a történelmi adatok azt jelzik, hogy ilyen körülmények között nagyobb kockázatot jelent az új pozíciók nyitása. Nevezetesen, a cég elemzése szerint a 4+ hónapos ralit megélő altcoinok különösen érzékenyek a fokozott kockázatra, amit a megemelkedett MVRV-szintek jeleznek.

A Piaci érték – realizált érték, más néven MVRV-mérőszám (Market Value to Realized Value) a kriptopiaci kockázat értékelésének egyik legfontosabb eszköze. Ez a metrika egy token aktuális piaci árát hasonlítja össze azzal az átlagárral, amelyen utoljára tranzakciót hajtottak végre a blokkláncon. A magas MVRV arány azt jelzi, hogy a piac jelentős része nyereséges. Ez potenciálisan túlértékeltséget és a piaci korrekció fokozott kockázatát jelzi.

Várhatjuk az altcoin szezont?

Az altcoinok teljesítményéről szóló viták közepette Dan Gambardello kriptoelemző egyedi meglátásokat fogalmazott meg egy “kirobbanó” altcoin szezon lehetőségével kapcsolatban. Gambardello szerint a Cardano és az Ethereum ( ETH Price ETH Price ) állhat egy ilyen szezon élére, feltéve, hogy a Bitcoin ( BTC Price BTC Price ) dominanciája csökkenni kezd.

A korábbi piaci ciklusokból merítve Gambardello kiemeli azokat a történelmi mintákat, ahol az ADA és az ETH állt az élen, mielőtt más altcoinok csatlakoztak volna a felfelé ívelő trendhez.

Gambardello hangsúlyozza a Bitcoin dominanciájának figyelemmel kísérésének fontosságát egy altcoin szezon valószínűségének megítélésében. Bár az olyan altcoinok, mint az ADA és az ETH ígéretes jeleket mutathatnak, a Bitcoin dominanciája továbbra is döntő fontosságú tényező, amely befolyásolja a piaci dinamikát.

Eközben az altcoinok piaci kapitalizációja a közelmúltban elért 900 milliárd dollár feletti csúcsról kismértékben visszaesett. Jelenleg valamivel e határ alatt mozog.