Egy finn reptéren már nem csak a csomagok súlyára kíváncsiak, de az utasokéra is

Finnország nemzeti légitársasága, a Finnair a héten bejelentette, hogy az ország fő repülőterén, Helsinkiben arra kérik az utasokat, hogy csomagjaik mellett önkéntesen magukat is megmérjék. Az adatok névtelenek maradnak, és kizárólag a légitársaság teljes rakományának kiszámításához használják majd fel őket.

A Finnair jelenleg az emberek átlagos súlyára vonatkozó becslések alapján határozza meg a repülőgépek mérlegének számításait. Ez az információ elengedhetetlen annak meghatározásához, hogy a repülőgép a biztonságos felszálláshoz szükséges, meghatározott maximális súly alatt maradjon.

A kormányzati hatóságok előírják a Finnair számára, hogy ötévente frissítse ezeket a becsléseket. A Finnair úgy döntött, hogy az idén februárban és április-májusban az önkéntes utasoktól gyűjtött információkat fogja felhasználni a becslések frissítéséhez.

“Rögzítjük az ügyfél és a kézipoggyászának összsúlyát és háttérinformációit, de nem kérdezzük meg például a nevét vagy a foglalási számát. A teljes súlyt csak a mérési ponton dolgozó ügyfélszolgálatos látja, így mindenki nyugodt szívvel vehet részt a vizsgálatban” – mondta Satu Munnukka, a Finnair földi folyamatokért felelős vezetője a közleményben.

Mindezek ellenére egyesek bírálják a légitársaság lépését, mondván, hogy az ügyfelek súlyadatainak gyűjtése dehumanizáló.

Egyesek szerint lelkileg megterhelő lehet a mérlegre állítás

A Good Morning Britain című brit televíziós műsorban Hayley Hasselhoff molett modell nyilatkozott a Finnair új rendszeréről. A nő aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy bár most még önkéntes a mérlegre állás, a későbbiekben kötelezővé válhat. Megjegyezte, hogy a reptéren történő mérlegelés lelkileg megterhelő lehet egyes utasok számára. Különösen azoknak, akik étkezési zavarral küzdenek, vagy éppen gyógyulófélben vannak.

Mások megvédték a lépést, mondván, hogy bár a repülés előtti mérlegelés lehetősége kényelmetlenül érintheti az embereket, megéri a kis kellemetlenséget, ha ez segít az utasok biztonságának biztosításában.

Hasselhoffal ellentétben Neev Spencer műsorvezető azt mondta: “Szerintem ez a működési hatékonyságról szól… a mérlegelés, akár alul-, akár túlsúlyos vagy, jó dolog lehet”.