A lengyel gazdák is csatlakoztak a tüntetéshez

Miközben az EU a hét elején engedett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó kulcsfontosságú éghajlatvédelmi rendelkezések és büntetőadók elhagyására, a lengyel gazdák mégis pénteken tiltakozás sorozatot indítottak az EU éghajlat-politikája, valamint az olcsó ukrán import gazdasági előnyben részesítésével szemben.

A körülbelül 30 naposra tervezett sztrájk során több olyan eseményre kerülhet sor, mint amit az elmúlt hónapban Európa-szerte láthattunk: útlezárások, tüntetések a kormányhivatalok előtt, és valószínűleg összecsapások a rendőrséggel.

Országszerte több mint 250 tüntetést terveznek, amelyek helyi idő szerint pénteken délelőtt 10 órakor kezdődtek a gazdák részéről.

Elfogyott a türelmük.

– írja a Notes from Poland.

A tüntetés okai

“Nincs más választásunk” – mondta az AFP-nek nyilatkozva Marcin Wilgos, az Ukrajnával határos Dorohuskban tartott tüntetés egyik szervezője. Közben egy transzparens mellett állt, amelyen azt követelték, hogy az EU tiltsa be az ukrán gabonát és cukrot.

A lengyel mezőgazdasági termelők szakszervezete szerint a türelmünk elfogyott. “Brüsszel álláspontja 2024. január utolsó napján elfogadhatatlan az egész mezőgazdasági közösségünk számára”, hozzátéve: “emellett a lengyel hatóságok passzivitása… az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek és élelmiszerek importjával kapcsolatban nem hagy számunkra más választást, mint hogy általános sztrájkot hirdessünk”.

A gazdák emellett az EU által bevezetett “zöld” követelmények enyhítését is sürgették, valamint azokat, amelyek a blokkhoz készülő zöld megállapodásban szerepelnek.

“Az éghajlatvédelemről beszélnek. De miért kellene ezt a gazdák kárára tenni?” – mondta a 62 éves Janusz Bialoskorski gazdálkodó, aki az északnyugat-lengyelországi Poznanban tiltakozott. “Nem gyártunk műanyagokat, amelyek szennyezik az óceánokat, nem építünk sétahajókat, amelyek szennyezik a környezetet, és nem repülünk Davosba a repülőnkkel.”

Elvárásaik és követeléseik jogosak

A tiltakozásokra nem sokkal azután került sor, hogy a lengyel kamionosok két hónapig tartó blokád alá vették a főbb határátkelőket, hogy követeljék ukrán versenytársaik számára az EU-ba való belépés korlátozásának visszaállítását.

A fuvarozók márciusig felfüggesztették a blokádot, de figyelmeztettek, hogy visszatérnek a határhoz, ha követeléseiket nem teljesítik.

Lengyelország Ukrajna egyik leghűségesebb támogatója volt Oroszország közel két éve tartó inváziója során A Lengyelország és négy másik uniós ország által júniusban bevezetett gabonaimport-korlátozások miatti súrlódások azonban tovább feszítették a szövetségesek közötti kapcsolatokat.

Czeslaw Siekierski lengyel mezőgazdasági miniszter pénteken az állami rádióban azt mondta, hogy “teljes” behozatali tilalmat vezethetnek be más termékcsoportokra is.

“Szükség lehet rá a cukorhoz, ha túl nagy a beáramlás. És lehet, hogy szükség lesz rá a baromfi esetében” – mondta Siekierski. Hozzátéve, hogy a kormány fel kívánja vetni a kérdést a Kijevvel folytatott tárgyalásokon.

A tüntetésekkel kapcsolatban Siekierski azt mondta, hogy a gazdáknak “jogos elvárásaik és követeléseik” vannak az Ukrajnából érkező import korlátozására. Az ugyanis a gazdák szerint tisztességtelenül lenyomja az árakat.

A lengyel gazdák szerint az Ukrajnából érkező verseny nyomta le a bevételüket. Mivel az ukrán termelőknek nem kell betartaniuk az uniós szabályokat, például az állatjólétre vonatkozó előírásokat.

Az Ukrajnából származó, nem az uniós szabványoknak és eljárásoknak megfelelően előállított termékek áradata hatalmas terhet jelent számunkra.

– mondta Wilgos.