Büntetőeljárás előtt áll a világ harmadik legnagyobb kriptotőzsdéje

A pénzügyi hírszerző egység (Financial Intelligence Unit, FIU) büntetőjogi vizsgálatot indított a tőzsde dél-koreai működésével kapcsolatban, miután jogellenes tevékenységre utaló gyanú merült fel. Ez a fejlemény rávilágít arra, hogy a szabályozó szervek egyre szigorúbban kezelik azokat a virtuális eszközszolgáltatókat (VASP-k), amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.

Vizsgálat alatt Dél-Koreában

A közelmúltbeli vizsgálatok során kiderült, hogy az OKX a Dél-Koreában folytatott, be nem jelentett műveletekkel megkerülhette a szabályozást. A gyanúról a Digital Asset Exchange Association adott jelentést a FIU-nak, ami az ügy alapos vizsgálatát eredményezte.

A vizsgálat az OKX promóciós taktikájára összpontosít. A jelentések szerint hazai influenszereket használtak fel a koreai felhasználók bevonása érdekében, ami jelentős jogi és etikai kérdéseket vetett fel.

A probléma azzal kezdődött, hogy az OKX weboldal nem támogatta a koreai nyelvet. Ez elengedhetetlen a külföldi devizacsere ügyletekhez Koreában. A pénzügyi szabályozók más külföldi platformokat is hasonló hiányosságok miatt vizsgáltak, hangsúlyozva a koreai ügyfelekkel való átlátható és jogszerű interakciók fontosságát.

A kriptotőzsdéknek meg kell felelniük a dél-koreai törvényeknek, hogy kiszolgálják az országban élő több mint 9,73 millió kriptofelhasználót. A becslések szerint a felhasználók számának növekedésével 2028-ra 12,02 millió dollárra nőhet a cég bevétele.

Dél-koreai kripto felhasználók. Forrás: Crypto Krypto Krypto Kft: Statista

Ennek ellenére az OKX megközelítése, különösen a Telegram platform promóciós célú használata, azt sugallja, hogy az OKX szándékosan próbálja kijátszani ezeket a szabályokat. Szakértők szerint az OKX promóciós tevékenységei (különösen a koreai piac megcélzása a közösségi média influenszereken keresztül) közvetlenül sérti az egyedi pénzügyi információkról szóló törvényt.

„Úgy tudom, hogy az OKX térítés ellenében népszerűsítette a Jumpstartot a Telegram közösségében. Ez azért vált problémává, mert ez egyfajta koreaiakat célzó értékesítés volt” – mondta egy hazai kriptoiparban dolgozó tisztviselő.

A FIU OKX elleni vizsgálata jelentős lépés a kriptopénz-szektoron belüli megfelelés biztosítására és a befektetők védelmére irányuló folyamatos erőfeszítésekben.