4 megbízható Bitcoin-mixer 2024-ben

Még ma is sokan gondolják tévesen úgy, hogy a Bitcoin anonim természettel rendelkezik, és az egyes tranzakciók mögött álló személyek identitása titkos. A valóság ezzel szemben az, hogy a vezető kriptovaluta „mindössze” pszeudonim jellegű.

A blokklánc egy teljesen átlátható és mindenki számára hozzáférhető adatbázis. Bárki megnézheti, hogy az egyes tárcákban mennyi bitcoinegyenleg található. Erre a transzparenciára a biztonság miatt van szükség: a bányászoknak ugyanis tudniuk kell, hogy a fizető fél valóban rendelkezik-e a megadott egyenleggel.

A tárcákat böngészve természetesen nem a saját nevünk jelenik meg az idegenek számára, hanem egy hosszú, alfanumerikus kódsorozat. Ez, az adott tárcából történő minden egyes utalás esetén ugyanaz. Könnyen belátható, ha akár csak egyetlen tranzakcióhoz hozzá tudják rendelni a nevünket, onnantól kezdve az összes többi tranzakciót is hozzánk köthetik.

A személyazonosság elrejtése pedig már nem annyira egyszerű, még a blokklánc-ökoszisztémában sem. A különféle – néha kikerülhetetlen – szolgáltatóknak egyre szigorúbb szabályozási feltételeknek kell megfelelniük. Innentől kezdve elég egy tőzsdei beutalás, és az adott platform már rendelkezni fog a szükséges információkkal. Hogy azt milyen harmadik féllel – esetleg a hatósággal – osztja meg, az már egy összetettebb kérdés.

Miért jó Bitcoin-mixert használni?

A pszeudonimitás mögötti anonimitás megőrzése tehát odafigyelést igényel – főleg akkor, ha nagy mennyiségű kriptovalutát birtoklunk. Ritka ugyan, de nem egy esetben előfordult már, hogy egy-egy bitcointulajdonost kiraboltak, miután a személyazonosságát össze tudták kapcsolni a tárcacímével.

Így történt ez egy középkorú svéd házaspárral is. Az incidens a harmadik ilyen jellegű eset volt Svédországban, amely minden bizonnyal az ország szigorú kriptoszabályozásának tudható be.

A Bitcoin-mixer szolgáltatásokat arra találták ki, hogy „láthatatlanná” tegyék a küldő és fogadó tárca között a bitcoin BTC Price BTC Price által megtett utat, így nehezítve meg azok nyomon követhetőségét. Sokan úgy gondolják, hogy ez a fajta machináció illegális. Mivel azonban nem tiltják a törvények, így ez a feltételezés nem több egy városi legendánál.

Egy olyan szoftveres szolgáltatásról van szó, amely egy adott tranzakcióban szereplő egyenleget több kisebb részre bontja, majd ezeket más tranzakciókkal mixeli. Az eljárás végén a fogadó ugyanannyi satoshit kap meg (a bitcoin alapegysége), de nem ugyanazokat, mint amiket a fizető fél küldött. Ez jóval nehezebbé teszi a bitcointranzakciók lekövethetőségét, és láthatatlanná teszi a kapcsolatot a két fél között.

Ebben a cikkben szemügyre vesszük az egyes szolgáltatásokat, különféle szempontok alapján összehasonlítva azokat.

Megnevezés Díjak Minimális/maximális összeg Ügyfélszolgálat TOR-on elérhető?
Tumbler 0.4-5% 0.001 BTC/500++ BTC 24/7 ügyfélszolgálat igen
Mixero 0.7-5% 0.002 BTC/250 BTC Email nem
UniJoin 1-3% 0.001 BTC BTC/1000.00 BTC Email nem
Yo!Mix 0.7%-4.7% 0.001 BTC/végtelen Email igen

1. Tumbler.io

A Bitcoin-mixerek magánéletre fókuszáló világában a Tumbler.io egy viszonylag új játékosnak számít. A 2023-ban elindított startup ennek ellenére gyorsan megteremtette a maga márkáját, mostanra pedig prémium játékosnak számít a piacon.

Ha hihetünk az ígéreteiknek, akkor a Tumbler.io nem sajnálja a pénzt a biztonságra, az ügyfelei magánéletének védelme pedig magasan a prioritáslistája tetején helyezkedik el. Ez a mixerszolgáltatás a szabványos eljárásokat használja az anonimitás biztosítása érdekében. Ez azt jelenti, hogy nem tárolja az IP-címeket, és 48 óra inaktvititás után törli az ügyfélszolgálati chat előzményeit is. A szolgáltatás beállítható mixelési időt és garancialevelet is kínál.

A Tumbler.io mindenféle címet támogat, beleértve a SegWit, Taproot, Legacy és Bech32 technológiákat.

Legfeljebb 10 cím használatát teszi lehetővé, a weboldal pedig a TOR-on keresztül is elérhető a még nagyobb anonimitás érdekében.

A Tumbler.io fő előnyei:

  • Az egyik legolcsóbb szolgáltatás (a díjai 0,4%-nál kezdődnek).
  • Hűségrendszer a visszatérő felhasználóinak.
  • Referral program.
  • 24/7 ügyfélszolgálat.
  • Többnyelvű weboldal (8 nyelv választható).
  • Naplózás és ügyfél-azonosítás nélkül üzemel.
  • Vezető mixernek számít, szilárd hírnévvel.

2. Mixero

A Mixero a CoinJoin technológiát alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a kriptovaluták először egy poolba kerülnek, így távolítva el róluk a digitális ujjlenyomatokat.

Az ennél is fejlettebb mód, az ún. „exchange” egy egyedi eljárást alkalmaz. Ennek lényege, hogy a BTC-t előbb moneróra (XMR) váltja, majd vissza bitcoinra. A folyamat során automatikusan generált tárcák jönnek létre, amelyek egyetlen tőzsdéhez sem tartoznak, így rendkívül nehézkes a tranzakciók nyomon követése.

A Mixero előnyei:

  • Nem naplózza a felhasználók személyes adatait, pl. az IP-címet.
  • Lehetőség van a tranzakciók késleltetésére a még nagyobb biztonság érdekében.
  • Felhasználóbarát felület.
  • Ügyfélszolgálati támogatás.
  • Alacsony díjak és rugalmas tranzakciók.

3. UniJoin

A UniJoin – a Mixeróhoz hasonlóan – szintén a CoinJoin technológiát alkalmazza a tranzakciók mixeléséhez. Jelenleg csak bitcointranzakciókat támogat, de a jövőbeni terveik között szerepel az ethereum-, litecoin- és tethertranzakciók elérhetővé tétele is.

Az egyik legnagyobb előnye a könnyen használhatósága, amely még az újonc kriptofelhasználóknak sem jelent gondot. A szolgáltatás lehetővé teszi különféle termékek kriptovalutákért történő megvásárlását is, és még azokban az országokban is elérhető, ahol a kriptovaluták tiltottak.

A szolgáltatáson keresztül legfeljebb 1000 BTC mixelhető, vagyis gyakorlatilag bármennyi. Egy-egy művelet díja 1-3% körül mozog.

A UniJoin előnyei:

  • Könnyen használható, mive a teljes folyamat csak néhány lépésből áll.
  • A UniJoinon keresztül termékek és szolgáltatások is vásárolhatók anonim módon.
  • Referral program.
  • A weboldal a Toron keresztül is elérhető.
  • A tranzakciók késleltethetők, így kínálva nagyobb magánélet-védelmet.
  • A vállalat szigorúan betartja a no-log irányelveit.

4. YoMix.io

A Yo!Mix csapata hisz abban, hogy az anonimitáshoz minden embernek egyaránt joga van. A vállalat ennek érdekében egy teljesen anonim szolgáltatást hozott létre.

A Yo!Mix semmilyen naplózást nem végez, és nem is tárolja a felhasználók személyes információit. A szolgáltatás a TOR-on keresztül is elérhető, valamint egy tiszta (JavaScript használata nélküli) verzióval is rendelkezik a hagyományos weben.

A Yo!Mix előnyei

  • Biztonságos coinmixelő szolgáltatás.
  • Multitranzakciókat használ, ezzel téve lekövethetetlenné a küldő és fogadó felet.
  • Támogatja a SegWit, Taproot, Legacy és Bech32 címeket.
  • A felhasználók akár 72 órás tranzakciókésleltetést is beállíthatak.
  • A Yo!Mixen minimálisan mixelhető bitcoinmennyiség 0,001 BTC.
  • Azonnali mixelést kínál (amennyiben szükséges) akár 5 fogadó címre.

Melyik a legjobb Bitcoin-mixer?

Mint a legtöbb szolgáltatás esetében, úgy a kriptomixerek világában is szoros verseny folyik a piaci elsőbbség megszerzéséért. A konkurencia egyben azt is jelenti, hogy a díjak és a minőség tekintetében az egyes mixerek egyre kevésbé különböznek egymástól. Ez pedig nem könnyíti meg a dolgunkat, ha ranglistát kell felállítani.

Mindenkinek az egyedi igényei szerint kell eldöntenie, hogy melyik szolgáltatás számára a kézenfekvőbb. A felsoroltak közül mindegyik magas fokú anonimitást kínál, ha Bitcoin-mixerlésről van szó, egyesek azonban további szolgáltatásokkal is igyekeznek magukhoz csalogatni a felhasználókat.

A Mixero például öt cím használatát teszi lehetővé, míg a Tumbler esetében ez a szám tíz. Ugyanez igaz a díjakra is, amely nem sok különbséget mutat az egyes szolgáltatásoknál. A legtöbb mixer általában többet kér a nagyobb tranzakciókért, és a díjak leginkább az utalás gyorsaságától függnek (akárcsak egy standard bitcoinutalás esetében). Ha a legolcsóbb lehetőséget keressük, akkor a Tumbler.io 0,4%-os jutaléka viszonylag elfogadhatónak mondható.

Fontos figyelembe venni, hogy mennyi bitcoint szeretnénk utalni, hiszen a legtöbb Bitcoin-mixer meghatározott küszöbértékekkel rendelkezik. A YoMix.io bármennyi bitcoin mixelését lehetővé teszi. Ezzel szemben a Mixero legalább 0,002 és legfeljebb 250 BTC utalására használható. Nem árt észben tartani, hogy a mixerek jóval hatékonyabbak a kisebb utalások esetén, a mixerszolgáltatásban lévő teljes bitcoinmennyiség függvényében. Fontos azonban odafigyelni a minimálisan utalható összegekre, mivel ha kevesebbet küldünk, a szolgáltatónak azt nem mindig áll módjában visszatéríteni.

Végezetül azt is tudatosítanunk kell, hogy a mixerszolgáltatások megnehezítik ugyan a bitcoinok nyomon követését, de nem lehetetlenítik el a folyamatot. A különféle elemzőcégek – például a Chainalysis – az egyes kormányok megrendelésére nagy munka árán még így is képesek olyan információk megszerzésére, amelyekkel a tranzakciókat valós személyekhez lehet kapcsolni.