A Nasdaq meg sem említette a kriptókat a bűnözésről szóló jelentésében

A világ második legnagyobb részvénytőzsdéje, a Nasdaq nemrég közzétette első, pénzügyi bűncselekményekről szóló jelentését, amiben sem a bitcoin, sem pedig más kriptovaluta nem szerepel.

Annak ellenére, hogy a kriptovalutákat – különösen a bitcoint és a stabilcoinokat – gyakran vádolják azzal, hogy illegális tevékenységek finanszírozására használják őket, a Nasdaq jelentése meg sem említi a digitális eszközöket. Ez azt mutatja, hogy a bűncselekményeket továbbra is nagyrészt fiat valutákkal finanszírozzák.

A jelentés kiemelte, hogy a pénzügyi bűnözés továbbra is több billió dolláros probléma. A Nasdaq becslése szerint 2023-ban mintegy 3,1 billió dollárnyi olyan pénz áramlott át a globális pénzügyi rendszeren, amelyet illegális tevékenységek, többek között ember- és kábítószer-kereskedelem, illetve terrorizmus finanszírozására használtak.

A Nasdaq azt is megállapította, hogy az összesen 3,1 billió dollárból 782,9 milliárd dollár a kábítószer-kereskedelemhez, 346,7 milliárd dollár pedig az emberkereskedelemhez kapcsolódik. A jelentés kiemelte továbbá, hogy mintegy 11,5 milliárd dollárt terrorizmus finanszírozására használtak fel. Emellett 2023-ban 485,6 milliárd dollár lett ellopva pénzügyi csalások során.

Gurbács Gábor is reagált a Nasdaq jelentésére

Adena Friedman, a Nasdaq elnöke és vezérigazgatója elmondta, a pénzintézetek “évtizedek óta élen járnak ebben a kérdésben”. Friedman a jelentésben megjegyezte, hogy a bankok továbbra is részt vesznek a csalások megelőzéséért folytatott küzdelemben, ugyanakkor egyedül nem képesek erre. Friedman kifejtette:

“Végső soron tudjuk, hogy egyetlen vállalat, iparág, technológia vagy kormányzat sem fogja egyedül megoldani a pénzügyi bűnözés összetett problémáját. Mindannyiunk felelőssége – önmagunkkal és a világgal szemben -, hogy a megoldás részesei legyünk.”

Azt is érdemes megjegyezni, hogy január 18-án a Chainalysis blokkláncelemző cég által közzétett jelentés kiemelte, hogy a kriptoszektoron belül leginkább stabilcoinokat használtak illegális tevékenységek finanszírozására 2022-ben és 2023-ban.

Eközben Gurbács Gábor, a VanEck alapkezelő innovációért felelős vezetője az X-en közzétett bejegyzésében kiemelte, hogy a Nasdaq bűncselekményekről szóló jelentésében nem esik szó a BTC-ről, a kriptókról vagy a stabilcoinokról. Gábor a bankokat okolta a problémáért, és hozzátette, hogy ezek alkotják a bűnözés “fő csatornáját.”