AI által generált hírolvasók mondják a híreket a Channel 1 AI-on

Az új AI hírcsatorna várhatóan 2024 elején indítja el műsorait AI által generált hírolvasókkal, akik személyre szabott híreket szolgáltatnak majd – ugyan mi baj lehet ebből?

A Channel 1 AI hírcsatorna elvileg hamarosan beindul friss, ropogós híreivel és egy érdekes csavarral – a csatorna ugyanis majdnem teljes egészében a generatív mesterséges intelligenciára épül, az AI által generált hírolvasóktól a személyre szabott tartalomkészítésig.

December 12-én a csatorna közzétett egy teaser videót, amelyben az AI által generált hírolvasók a cég küldetését mutatták be. A videóban láthatunk egy példát is a jövő híradójára, amelyben az egyik AI által generált hírolvasó a Közel-Keleten jelenleg zajló konfliktusról számolt be.

A 22 perces pilot a tartalmat „AI-natív hírként” mutatta be, és tisztázta, hogy nem AI által generált történeteket, azaz álhíreket fog tartalmazni, hanem híreit „megbízható hírforrásokból” fogja összegyűjteni a világ minden tájáról, és ezeket összesíti a szegmenseibe. A projekt célja tehát elviekben a „pontos, elfogulatlan hírek” szolgáltatása.

Emellett a csatorna hírolvasóit is mesterséges intelligencia generálja, és első ránézésre teljesen valóságosnak tűnnek. A bemutató videóban szereplő bemondók saját elmondásuk szerint „kifinomult technológiával” működnek, és igény szerint bármilyen nyelven képesek megszólalni.

A szkeptikusokat azzal próbálják megnyugtatni, hogy nem bíznak mindent vakon az AI-ra: az emberi szerkesztők és producerek továbbra is ellenőrizni fogják a híreket, hogy mindenkor biztosítsák a pontosságot és érthetőséget.

Az AI hírcsatorna Adam Mosam üzletember és Scott Zabielski producer közös projektje, és a megvalósításba bevonták a Chicken Soup for the Soul Entertainment produkciós céget is. A Deadline-nak adott novemberi interjújában Mosam elmondta, hogy a Channel 1 AI partnerségre lép egy hírügynökséggel, amely független újságírók tartalmára támaszkodik és „megbízható elsődleges forrásokból” származó hírekkel foglalkozik.

Az AI által generált hírcsatornát elvileg 2024 februárjában vagy márciusában indítják be egy Fast csatornával, ezután pedig mobil- és TV-alkalmazásokat terveznek bevezetni, amelyek a néző számára személyre szabott híreket kínálnak.

Az AI hírcsatorna fogadtatása

Az AI által generált hírcsatorna iránt a közösségi médiában egyszerre mutatnak érdeklődést és aggodalmat: a technológiai újítások iránt lelkesülők várakozással fogadták a hírt, míg a szkeptikusok egyrészt az álhírek elterjedése, másrészt a újságírói munkahelyek elvesztésének potenciális veszélye miatt aggódnak. Emellett néhányan azt is nehezményezik, hogy az AI hírcsatorna gyakorlatilag újrahasznosítja az emberi újságírók munkáját.

Az utóbbi időben az álhírekkel kapcsolatos aggodalmak érezhetően felerősödtek, mivel a közösségi média gyakorlatilag ontja magából az AI által generált, megkérdőjelezhető valóságtartalmú kontentet, a deep fake-ekről nem is beszélve.

Októberben az Egyesült Államok szenátorai előterjesztettek egy törvényjavaslatot, amely büntetné a valós emberek – élő vagy halott személyek AI replikáinak engedély nélküli elkészítését. Emellett a világ médiavállalatai is felvették a harcot a technológiával, és a valótlan tartalmat közlő hírek zavarkeltő potenciálját hangúlyozzák.