Nagy változások jönnek az Ethereumon a gas díjak miatt

Az Ethereum Alapítvány jelentős változtatásokat készül keresztülvinni az Ethereum blokkláncon az ügyfélszámla absztrakciós szabványán, hogy csökkentse a gas fogyasztást – különösen a Layer 2-es hálózatok esetében.

Január 10-én az Ethereum Alapítvány megosztott egy előzetest az ERC-4337 szabvány specifikációjának drasztikus változtatásairól, amely a számlaabsztrakcióval, más néven okos számlákkal foglalkozik. Az új, 0.7-es verzió az ERC-4337 kilenc hónapos használatából származó tanulságokat alkalmazza – magyarázta John Rising fejlesztő.

A legnagyobb változás a számlaabsztrakciós tranzakciók szerkezetében van, amelyek összetettebbek, mint a hagyományos Ether tranzakciók. Ezeknél mostantól öt gas értéket kell megadni egy helyett.

Rising azt is részletezte, miért van szükség több gas értékre.

“Az okos számlák lehetővé teszik, hogy a felhasználók sokféle aláírással rendelkezhetnek, és sokféle módon fizethetnek a gas-ért. Ez azt jelenti, hogy a szükséges a gas mennyiség változó, és a tranzakciónak meg kell határoznia, hogy mennyit hajlandó költeni erre az érvényesítésre.”

Ez pontosabbá teszi a gas becslést, és csökkenti a gas költségeket, különösen a Layer 2-es hálózatokon, mivel ezek a változások csökkentik a közzéteendő adatok mennyiségét.

Alacsonyabb gas díjakkal számolhatunk

“A v0.7 legnagyobb előnye a felhasználók számára a csökkentett gas díjak lesznek.” – magyarázta Rising. Majd hozzátette: “A megoldás néhány trükköt alkalmaz a tranzakciós adatok hatékonyabb felhasználására, ami különösen hasznos a Layer 2-es blokkláncokon”.

Az új specifikáció emellett 10%-kal bünteti a felhasználókat a végrehajtás során fel nem használt összes gas-ért, “ez így megakadályozza, hogy az alkalmazások szükségtelenül magas gas limitű tranzakciókat használjanak.”

Ethereum számlák

A számlaabsztrakció, más néven okos számlák, az alapvető Ethereum ügyfélszámlákra épülnek. Lehetővé teszik, hogy a számlák programozható logikával és szabályokkal rendelkezzenek, számos olyan új felhasználási esetet nyitva meg, amelyek ma egyszerű számlákkal lehetetlenek.

Az Ethereum számlák ma kissé passzívak és statikusak, de a számlaabsztrakció lehetővé teszi, hogy aktívak és programozhatók legyenek. Ezt már 2021. szeptemberében felvetette Vitalik Buterin és más fejlesztők az EIP-4337-ben. Az Ethereum Alapítvány nem közölte a v0.7-es verzió várható dátumát, de azt mondta, hogy a biztonsági audit most kezdődik. “Az én tippem az, hogy február végére mindent véglegesítenek az ETHDenveren.” – mondta Rising.