Ezen a héten minden a Bitcoin spot ETF-ről szól

A várakozás január 8-án is folytatódik a kriptopiacokon, ahogy mindenki az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elbírálását várja az amerikai Bitcoin spot tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vonatkozásában. Elvileg legalább egy kérelem határideje lejár január 10-én. Eddig a napig kell döntenie a SEC-nek az Ark 21 Shares beadványáról. És mivel a felügyelet nem akar előnyben részesíteni senkit, valószínűleg több kérelem is elbírálásra kerül ezen a napon.

Mindenki jósol és becsül – nagy a várakozás a Bitcoin spot ETF jóváhagyással kapcsolatban

A bitcoin árfolyama a hétvégi kisebb visszaesés után január 8-án már ismét 45 ezer dollár környékén jár ( BTC Price BTC Price ). Egyes szakértők azt próbálják megbecsülni, hogy mi történik, ha esetleg mégsem kerül jóváhagyásra a Bitcoin spot ETF. Az LMAX Digital szerint ilyen esetben visszaesés lesz az árban, de semmiképp nem fog a 30 ezer dollár feletti támasztási szintek alá jutni az ár. Ugyanezen elemzők szerint egy jóváhagyás azonnal 10% feletti mértékben tolhatja meg felfelé a bitcoin árát. Arra is már szinte fogadni lehet, hogy mi lesz a kérelmek elbírálásának eredménye, jelenleg 90% felettire valószínűsítik a pozitív elbírálást. Más, pesszimisták becslések 85%-ra teszik az esélyt.

A hétkezdet másik nagy híre az volt, hogy az ARK Invest pénteken további 20,6 millió dollár értékben adott el Coinbase (COIN) részvényeket három ETF-jén keresztül. Cathie Wood befektetési cége összesen 133 823 COIN-részvényt adott el egy lendülettel, amelyek a múlt héten 153,98 dolláron zártak. Az ARK Invest lépésével azt a céljukat igyekeznek tartani, hogy egyetlen részvény se haladja meg az ETF-ek értékének 10%-át. És mivel a COIN több mint kétszeresére drágult 2023 utolsó három hónapjában, értelemszerűen meghaladta ezt a határsávot. És a hét kezdéséhez még egy fontos diagram a Coindesktől:

A diagram a február 23-án lejáró bitcoin-opciókból származtatott implikált volatilitási görbe változásait mutatja. Az implikált volatilitás a piac várakozásaira utal az árfolyam-ingadozással kapcsolatban egy adott időszakban. A görbe az elmúlt hetekben folyamatosan magasabbra tolódott, ami annak a jele, hogy a kereskedők készülnek a megnövekedett áringadozásra az egy vagy több spot ETF január 10-ig várható SEC jóváhagyása előtt.