Országok, ahol legális, és ahol tilos a Bitcoint használata

Mely helyeken legális a kriptopénz?

Jelenleg 119 állam van, ahol Bitcoin és a kriptopénzek szabályozás által el vannak ismerve és legálisnak vannak minősítve. Ez azt jelenti, hogy a világ országainak már több mint a fele legalizálta ezt a fizetőeszközt. Ezen országok 64,7%-át az ázsiai és afrikai kontinens feltörekvő és fejlődő országai teszik ki.

A szóban forgó 119 ország közül 20 azonban banki tilalmat vezetett be. Ezekben az államokban a bank vagy egyéb pénzügyi intézmény számára tilos a kriptopénz tőzsdékkel és hasonló kirptopénzekben érdekelt vállalatokkal történő üzletelés.

legális kripto

forrás: https://www.coingecko.com/research/publications/crypto-legal-countries

Az elfogadottság terén Európa vezet 39 országgal

Európa élen jár a kriptopénzek globális legalizálásában: a 41 elemzett országból 39 (95,1%) ismeri el a kriptopénzek legitimitását. Észak-Macedónia az egyetlen európai ország, ahol betiltották ezeket a digitális eszközöket, míg Moldova státusza továbbra is tisztázatlan.

Az amerikai kontinens 31 országából 24 (77,4%) országban legálisan használhatják a Bitcoint. Bolívia az egyetlen kivétel, amely illegálisnak tartja a kriptopénzeket. Hat amerikai ország – Guatemala, Guyana, Haiti, Nicaragua, Paraguay és Uruguay – még nem alakította ki hivatalos álláspontját a kérdéssel kapcsolatban.

Afrikában 44 országból csak 17 (38,6%) legalizálta a Bitcoint, míg Ázsiában 45 országból 35 (77,7%) ismeri el a kriptopénzeket legálisnak.

Hány ország határozta meg a kriptotörvényeket?

A szóban forgó 119 országból egyelőre csak 62 (52,1%) rendelkezik átfogó szabályozással. Ez a szám 53,2%-kal emelkedett 2018 óta, amikor csak 33 joghatóság rendelkezett kriptopénz-szabályozással.

A 62 ország közül, ahol a rendeletek már léteznek, 36 (58,0%) önálló ország, 22 (35,5%) az Európai Unió (EU) része, 4 (6,5%) pedig brit tengerentúli terület. Figyelemre méltó, hogy ezen országok fele fejlett gazdaságú, míg a fennmaradó államok fele feltörekvő és fejlődő gazdaság.

kripto törvények

forrás: https://www.coingecko.com/research/publications/crypto-legal-countries

A kriptopénzeket legalizáló országok felének még nem sikerült szilárd szabályozási kereteket bevezetnie. Ez a legalizálás és a teljes körű szabályozás közötti szakadék potenciális aggodalmakat vet fel ezekben az országokban a befektetővédelemmel és a kriptopénzek területén működő vállalkozások egyértelműségével kapcsolatban.

Ehelyett számos ország úgy döntött, hogy egy teljesen új szabályozást létrehozása helyett a meglévő szabályozási kereteket alakítja át úgy, hogy azok a kriptovalutákat is magukban foglalják. Ez a megközelítés gyakran magában foglalja a meglévő adójogszabályok, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni jogszabályok (AML/CFT) alkalmazását a kriptovaluta-tranzakciókra és -tevékenységekre.

A nagyobb fejlett gazdaságok, köztük Franciaország, Japán és Németország sikeresen létrehozták a kriptovaluták szabályozási kereteit.

Ezzel szemben más jelentős fejlett gazdaságok, mint például Olaszország, az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság kihívásokkal néznek szembe az átfogó kriptopénz-szabályozás végrehajtása terén. Ezekben az országokban több kormány és pénzügyi szabályozó testület járul hozzá a szabályozási folyamat összetettségéhez.

Az uniós tagállamok ezzel szemben a kriptovalutákra vonatkozó uniós szintű szabályozást tartják be. Ezek a szabályozások harmonizáltabb megközelítést biztosítanak a kriptopénzek szabályozására a tömbön belül.

Mely országok használják a kriptovalutát törvényes fizetőeszközként?

Csak két ország – El Salvador és a Közép-afrikai Köztársaság (CAR) – említhető ebben a kategóriában. El Salvador ma is az egyetlen olyan ország, amely aktívan használja a kriptopénzt törvényes fizetőeszközként.

Az állam 2021 augusztusában történelmet írt azzal, hogy a Bitcoin-törvény révén legalizálta a bitcoint. Ez a mérföldkőnek számító jogszabály bebetonozta a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadását az amerikai dollárra való automatikus átváltással. 2023 januárjában El Salvador a digitális értékpapírokról szóló törvény elfogadásával újabb lépést tett a Bitcoin befogadása felé. Ez a törvény a Bitcoint „digitális árucikknek”, az összes többi kriptoeszköz pedig „értékpapírnak” minősíti.

Ezen progresszív intézkedések ellenére El Salvadorban továbbra is viszonylag alacsony a Bitcoin elfogadása. A Triple-A kriptopénz-tulajdonosi tanulmánya szerint az ország lakosságának mindössze 1,72%-a rendelkezik kriptoeszközökkel. Emellett El Salvador az 55. helyen áll a Crypto Adoption Indexen.

A Közép-afrikai Köztársaság (CAR) lett az első afrikai ország, és a második a világon, amely 2022 áprilisában törvényes fizetőeszközként fogadta el a Bitcoint. Ez a döntés vegyes reakciókat váltott ki: egyesek ezt a pénzügyi integráció felé tett lépésként méltatták, mások pedig aggodalmukat fejezték ki az ország amúgy is törékeny gazdaságára gyakorolt lehetséges hatása miatt.

A Közép-afrikai Köztársaság Bitcoin-kísérlete azonban rövid életűnek bizonyult. A kormány 2023 márciusában visszavonta a Bitcoin legalizálásáról szóló döntését. A kudarc okaként a gazdasági kihívások kulminációját említették. E kihívások közé tartozott a magas szegénységi index, az alacsony internetpenetráció és a villamos energiához való korlátozott hozzáférés, amelyek mind megnehezítették a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való széles körű elfogadását.

Mely országok kriptósemlegesek?

A 166 vizsgált ország közül 25 „kriptósemlegesnek” minősül, mivel tartózkodik attól, hogy végleges jogi státuszt adjon a kriptopénz használatának. Ezen országok közül 24-ben a központi bankok és kormányok betiltották vagy korlátozták a kriptovaluták használatát. Uruguay viszont kivételt képez: óvatosan ugyan, de optimistább hozzáállást mutat e kérdéshez.

Bár Uruguayban a kriptopénz továbbra sem szabályozott, a központi bank proaktívan értékelte a kriptopénzzel kapcsolatos kísérleti projekteket, a kockázatalapú szabályozás kidolgozására összpontosítva. Emellett az ország törvényjavaslatot terjesztett elő, amely jóváhagyása esetén bevezetné az első szabályozási keretet a kriptotőzsdék és -szolgáltatások számára Uruguayban.

Országok, ahol a kriptopénz illegális

22 ország szigorúbb megközelítést alkalmaz, és egyenesen betiltja a kriptopénz használatát és a tranzakciókat a határain belül. Ez jelentős, 13 országgal való növekedést jelent a 2021-ben ilyen negatív hozzáállású 9 országhoz képest.

Ezen országok többsége (13) Afrikában található, míg további 7 Ázsiában. Az európai Észak-Macedónia és az amerikai Bolívia az egyedüli kiugró országok, amelyek a saját régiójukon belül egyedüliként vezettek be határozott kriptopénz-tilalmat.

Illegális státusza ellenére egyes helyeken (pl. Kínában és Egyiptomban) továbbra is fennáll a kriptotulajdonlás

Becslések szerint Kína teljes lakosságának 4,08%-a (azaz 58 millió ember) rendelkezik jelenleg kriptovalutával. Ezzel Kína büszkélkedhet a második legnagyobb kriptopénz-tulajdonosi bázissal világszerte, annak ellenére, hogy 2017 óta átfogóan tiltja a kriptopénz-tevékenységeket.

A Triple-A kriptopénz-tulajdonosi jelentés adataiból továbbá az is kiderül, hogy a digitális eszközök tulajdonlása továbbra is jellemző a következő régiókban:

  • Egyiptomban az iszlám törvények szerint haramnak vagy tiltottnak nyilvánították a kriptopénz tranzakciókat. Becslések szerint a teljes lakosság 2,95%-a (3,3 millió ember) rendelkezik jelenleg kriptovalutával.
  • Bangladesben 2014 óta tilos a kriptovaluta. A becslések szerint a teljes lakosság 2,43%-a (4,2 millió ember) rendelkezik jelenleg kriptopénzzel.
  • Bolíviában a kormány „piramisjátéknak” bélyegezte a Bitcoint. A becslések szerint a teljes lakosság 1,98%-a (246 ezer ember) rendelkezik jelenleg kriptoeszközökkel.
  • Irakban a kriptovalutákkal való kereskedés pénzmosással kapcsolatos büntetendő cselekménynek számít. A becslések szerint a teljes lakosság 1,81%-a (822 ezer ember) rendelkezik jelenleg kriptopénzzel.
  • Mianmarban a kriptovaluták birtoklása vagy kereskedelme börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal járhat. Becslések szerint a teljes lakosság 1,44%-a (785 ezer ember) rendelkezik jelenleg kriptopénzzel.

Mindez annak ellenére van így, hogy szigorú szabályok és büntetések vonatkoznak a kriptopénzek használatára.

Négy betiltott ország magasan rangsorol a globális kripto elfogadásában

Annak ellenére, hogy Egyiptom, Nepál, Marokkó és Kína egyenesen tiltja a kriptopénzek használatát, a Chainalysis 2022-es globális kriptoátvételi indexében az első 30 ország között szerepelnek. Ez az index túlmutat a puszta tulajdonláson. Célja, hogy felmérje a kripto elkötelezettség relatív szintjét az egyes országokban. Kiemeli, hogy ezekben az országokban a jogi korlátozások ellenére is jelentős kriptopénz-használat szintje.

A kriptopénzek jogi státusza világszerte

Az alábbi táblázat az országokat kriptovaluta jogi státuszuk szerint kategorizálja:

országok_tábl

Módszertan

Ez a tanulmány 166 országban vizsgálja a kriptopénzek jogi helyzetét 2023-ban. A fennmaradó 29 országra vonatkozóan nem voltak egyértelmű adatok. Az adatokat a Kongresszusi Könyvtár, az Atlantic Council, a Techopedia, a Finder, a Triple-A, a Chainalysis és a Wikipedia adataiból gyűjtöttük. Az országok fejlett vagy feltörekvő (fejlődő) országként való besorolásához az IMF World Economic Outlook Database adatbázisát használtuk.