60 évnyi részvénypiaci ciklus egyetlen infografikába sűrítve

Bár a pénzügyi piacok és a világgazdaság megélt már elég sok mindent, ami mostanában zajlik a tőzsdéken, az eléggé szokatlan. Az S&P 500 index a mai napig több mint 24%-ot emelkedett az emelkedő kamatlábak mellett. Miközben a gazdasági növekedés rugalmas, a munkanélküliségi ráta alacsony, az infláció pedig mérséklődött. Ennek a helyzetnek a vizuális ábrázolására a Visual Capitalist két elemzője készített egy nagyon színes kis infografikát a tőzsdepiacok elmúlt hatvan évének bika- és medveperiódusairól.

Részvénypiacok bika- és medveperiódusban

A részvénypiacokon akkor van medveperiódus, ha egy részvényindex 20%-ot esik a csúcsához képest. Amint viszont megfordul a széljárás és az index visszaemelkedve megdönti saját csúcsát, akkor veszi kezdetét a bikapiac. Ez hónapok vagy akár évek alatt megy végbe. 1962 óta nézve azonban elmondható, hogy a medveperiódusok jóval rövidebbek, mint a bikapiaci periódusok. A leghosszabb medvepiacok a vizsgált időtartam (USA központú az elemzés) alatt az 1970-es és 1980-as években voltak, mindkét esetben úgy 20 hónapig tartottak ezen szakaszok.

Ekkor az amerikai jegybank, a FED szigorított a monetáris politikáján, ami recessziót váltott ki. 1974-ben például a II. világháború utáni egyik legnagyobb összeomlásban az S&P 48,2%-ot esett a csúcsához képest. Viszont az 1990-es években a dübörgő amerikai gazdaságnak köszönhetően az egyik leghosszabb bikapiac indult be és 12 éven keresztül tartott. Csúcspontját a Dotcom virágzás alatt élte. De volt egy hasonló hosszú bikapiac a 2008-as pénzügyi válságot követően is, amikor 11 éven át tartó bikaperiódus kezdődött. Rendkívül alacsony kamatlábak és a big tech szárnyalása jellemezte ezt az időszakot.

Le lehetne vonni következtetéseket arra vonatkozóan, hogy a grafika szerint mi egy medveperiódus előrejelzője. 2007-ben és 2001-ben is például hatalmas csúcsra futott a részvénypiac, pont hónapokkal a nagy összeomlások előtt. Viszont erre alapozni nem lehet, a legtöbb, amit egy befektető tehet, hogy ellenálló portfoliót állít össze. Diverzifikálnia kell különféle szektorok között, mert például a technológiai- és az ingatlanszektorok általában emelkednek, amikor a piac fellendülőben van. Ezzel szemben, amikor bedőlni látszik a piac, a hagyományosan defenzívebb ágazatok, mint például a fogyasztói alapanyagok, jobban teljesítenek. És nem csak részvényekben, de eszközosztályokban is érdemes diverzifikálni. Részvények mellé jól jön a kötvény és bár a grafikon eléggé USA-centrikus, nemzetközi piacok részvényeire is érdemes ránézni. Plusz hát a bitcoin és a kriptovaluták is jó választások lehetnek.