A Worldcoin több országban is leállítja a retinaszkennelő gömbjei használatát

A Worldcoin nemrégiben több országban is felhagyott a retinaszkennelő szolgáltatásával felhasználói számára, mivel nem tudta kielégíteni a megnövekedett keresletet. 

Források szerint a vállalat pár hónappal ezelőtt ideiglenesen leállította az Worldcoin gömb használatát Brazíliában, Franciaországban, és az egyik legnagyobb piacán, Indiában. A hírek szerint a vállalat nem tudta kezelni a megugró keresletet, mivel az egyes helyszíneken többször túlzsúfoltság alakult ki a szolgáltatás iránt.

“Régen olyan nagy volt a tömeg, hogy néha a rendőrségnek kellett közbelépnie, hogy kordában tartsa az embereket. Egyszer a rendőröknek még a gömböket is le kellett foglalniuk.” – nyilatkozta egy indiai pláza menedzsere.

A Tools for Humanity, a Worldcoin anyavállalata a TechCrunchnak azt nyilatkozta, hogy a szkennelési műveleteik csak ”korlátozott időtartamú” eseménynek voltak, és nem tervezték hosszabbb távon szolgáltatni azokat.

A vállalat szóvivője eközben kijelentette, hogy továbbra is elkötelezettek, hogy világszerte együttműködjenek különböző partnerekkel annak érdekében, hogy megfeleljenek a szabályozási követelményeknek, és biztonságos, átlátható szolgáltatást nyújtsanak az emberek számára.

A Worldcoin kapcsán számos ország hatóságai vizsgálódtak. A BeInCrypto például 2023 júliusában arról számolt be, hogy a francia adatvédelmi felügyelet megkérdőjelezte a Worldcoin íriszadatgyűjtésének jogszerűségét. Ezt megelőzően, ugyanebben a hónapban az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatala kijelentette, hogy további vizsgálatokat fog folytatni a projekttel kapcsolatban.

Augusztus 7-én pedig a kenyai rendőrség állítólag rajtaütött a vállalat egyik nairobi raktárában, és lefoglalt néhány gépet. A razzia azután történt, hogy a kenyai kormány augusztus 2-án felfüggesztette a Worldcoin működését az országban.

A Worldcoin lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy offline gömbök használatával, szemük szkennelésével bizonyítsák, hogy nem robotok. Minden egyes felhasználó, aki átesik az ellenőzésen, WLD-tokent kap. A projekt egyik társalapítója Sam Altman, aki nemrégiben megtörtént menesztéséig az OpenAI vezérigazgatói székét foglalta el. Az üzletember kirúgására a projekt tokenje is reagált, csökkenéssel, azonban ez csak tövid ideig tartott. A WLD a cikk írásának időpontjában 3.57 dollár körül mozog a CoinMarketCap adatai szerint.